El Ripollès creu que el desconfinament per províncies és un ''greuge'' per als municipis de muntanya

Reclama que ho decideixin els ens comarcals o els ajuntaments

El Consell Comarcal del Ripollès creu que el desconfinament per províncies que preveu el govern de Pedro Sánzhez "no serà la solució" i serà un "greuge" per als municipis de muntanya.
El seu president, Joaquim Colomer, ha afirmat que s'hauria de decidir des dels mateixos ajuntaments o els consells comarcals perquè són els que millor coneixen el territori. A més a més, creu que les diferents fases haurien de tenir en compte "paràmetres tangibles" com la densitat d'habitants per km/h i els casos positius de covid-19. D'aquesta manera, es podria fer un desconfinament "amb criteris lògics" de cada indret. "No és el mateix un desconfinament a Girona ciutat que al poble de Queralbs", subratlla.
 
Des del seu punt de vista, el desconfinament per províncies tindrà efectes en el dia a dia dels ciutadans, com ara els desplaçaments per anar a comprar. Al Ripollès, per exemple, fa frontera amb altres municipis que pertanyen a la província de Barcelona. És el cas de Ripoll que està a cinc minuts de Sant Quirze de Besora o Montestquiu, tots dos municipis d'Osona que pertanyen a la província de Barcelona. "Molta gent va a fer la compra d'una província a l'altra i aquest desconfinament serà problemàtic", detalla Colomer.
 
El president de l'ens comarcal diu que ja es ve d'una situació "molt dolenta i perllongada en el temps" com és aquesta crisi sanitària i que el que ara caldria és un desconfinament "clar i amb xifres i números" per poder fer-ho de forma "ordenada" per a tothom. Subratlla que el coronavirus ha tingut un impacte molt negatiu per l'economia i en tots els sectors. En el cas de la comarca del Ripollès, destaca que la "incertesa" és el que més preocupa als empresaris i treballadors. I posa el cas de la restauració. A dia d'avui encara no saben "en quin moment i amb quines condicions" podran obrir i això crea un "gran neguit" als bars i restaurants que han de fer els seus números per intentar reobrir el negoci i no haver de tancar. Segons els aforaments permesos, afegeix, hi haurà qui ni podrà aixecar de nou la persiana.
 
En el cas de les estacions d'esquí, destaca que la covid-19 va irrompre en un moment bo per la neu a les muntanyes i l'horitzó de la Setmana Santa però que l'estat d'alarma va estroncar totes les previsions i amb elles també la de la resta de sectors d'hostaleria i restauració que en depenen. Ara venen uns mesos previs a l'estiu on les empreses dedicades al turisme s'hauran d'adaptar a aquesta nova realitat i després d'acumular dos mesos sense cap ingrés. "És una situació molt dura", diu Colomer.
 
Per últim, com a president del Fòrum Comarcal de l'Associació Catalana de Municipis i Pobles (ACM) ha explicat que també s'està treballant el tema del desconfinament i els efectes de la covid-19 amb l'ens. Dilluns vinent està previst que es reuneixin amb la consellera de Presidència, Meritxell Budó, per expressar les inquietuds i analitzar la situació actual.