Frigorífics Costa Brava podria exportar carn als EUA a finals d'aquest any

L'empresa sacrifica fins a 8.000 animals diaris i espera doblar l'activitat en cinc anys

Frigorífics Costa Brava podria aconseguir a finals d'aquest 2012 la certificació per exportar carn als Estats Units, un país que tot i ser-ne un important productor, encara té dèficit en aliments com les costelles de les barbacoes americanes. Fins avui els fabricants espanyols autoritzats a exportar als EUA han de comprar la carn a escorxadors de fora de l'Estat.

Per Canyigueral arribar als Estats Units suposaria "un pas per consolidar l'exportació" de l'empresa. Actualment Frigorífics Costa Brava exporta el 70% de la seva producció a 37 països de 3 continents -el 35% a Àsia, un altre 35% a Europa, i el 30% a la resta de l'Estat. Ara els seus objectius passen per arribar al mercat americà i també a l'australià, i amb el creixement de l'exportació poder doblar l'activitat en 5 anys.

Dos projectes d'ampliació

L'empresa de Riudellots té dos projectes d'ampliació previstos. Un estarà llest a finals del 2013 i suposarà un creixement en 8.000 metres quadrats, una inversió de 10 MEUR i la creació de 150 llocs de treball -aquesta primera ampliació serà possible gràcies a una aprovació de l'Ajuntament del pla especial de millora urbana. El segon, pendent de la requalificació de 38.000 metres quadrats de terrenys rústics de l'empresa al costat de la nau actual, suposarà una inversió d'uns 20 MEUR. Aquesta nova ampliació donaria feina a 300 persones més.

Actualment treballen unes mil persones als tres centres de Frigorífics Costa Brava, situats dos d'ells a Riudellots -un al centre i l'altre al polígon industrial- i un tercer a Quart (Gironès). El negoci va néixer el 1969 a Riudellots i actualment és participat per les famílies Planagumà, Abras i Canyigueral. La seu de Riudellots va entrar en funcionament el 2007 i està especialitzada en l'exportació industrial.

"Catalunya necessita empreses exportadores"

El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, que ha visitat la seu de Riudellots aquest dilluns juntament amb l'alcaldessa, Montserrat Roura, ha valorat positivament l'activitat d'aquest negoci i ha subratllat que ara Catalunya "necessita empreses exportadores". Pel que fa als plans d'ampliació de l'empresa, Casadesús ha assegurat que des del Govern i des d'Urbanisme "s'ajudarà en el que sigui necessari".