Olot aprova un ajut de 500 euros per a empreses i autònoms que han tancat durant l'estat d'alarma

S'hi destinen 205.000 euros

L'equip de govern d'Olot (JxCat) que té majoria ha aprovat amb el suport de totes les forces polítiques (ERC, PSC i CUP) la creació d'un ajut directa de 500 euros a empreses, societats i professionals que des de l'inici de l'estat d'alarma han hagut de tancar el negoci per obligació o també els que ho van fer per responsabilitat.

L'import és igual per a tothom, va acompanyat d'una declaració de responsabilitat i es farà una comprovació de cada cas. "Aquests 500 euros no salvaran cap negoci però sumats amb les ajudes de l'Estat i la Generalitat farà que molts negocis puguin aguantar els mals moments", ha detallat el regidor de Promoció, Estanis Vayreda, durant el ple extraordinari que s'ha fet de forma telemàtica.

Es preveu arribar a 410 sol·licitants però a les bases també s'inclou la possibilitat d'una segona convocatòria amb més recursos per evitar que "ningú es quedi sense". El mateix regidor ha admès que actualment desconeixen quantes empreses i autònoms ho demanaran però que s'ha fet d'una manera per arribar a tots els sectors. A més a més, ha subratllat que s'ha fet amb la màxima celeritat possible. Es preveu que puguin començar a cobrar els ajuts a mitjans de juny.

Des del PSC s'ha preguntat si a les bases s'incloïa la condició de continuïtat del negoci però des de l'equip de govern s'ha explicat que es va creure "excessiu" donat que l'import de l'ajut són 500 euros. La idea és que amb aquests diners els sol·licitants pugin cobrir despeses fixes i pagar quotes i factures pendents per poder "passar aquestes setmanes" que han estat sense ingressos. Segons el regidor de Promoció, "és responsabilitat de tots anar pensant amb noves mesures perquè hi hagi aquesta continuïtat de negocis" a la ciutat.

ERC, per la seva banda, ha lamentat que no s'hagi pogut ampliar la partida per poder arribar a un número major de sol·licitants des d'un primer moment. Vayreda li ha respost que "no es fàcil estirar partides" perquè ara mateix només es poden agafar d'aquelles activitats que se sap que no es faran. I ha afegit que al llarg d'aquest any el consistori haurà de fer front a indemnitzacions i a una baixada important d'ingressos. "No podem anar gastant partides perquè hi haurà responsabilitats financeres que haurem d'assumir per llei", ja afegit.

Des de la CUP han aplaudit la "línia d'ajuts pionera a Catalunya" i ha demanat que se'n faci el màxim de difusió per poder arribar a tots aquells que ho necessitin. Vayreda ha explicat que alguns ajuntaments ja els han trucat per estudiar les bases de l'ajut.

Modificació del pressupost

Durant al ple d'avui també s'ha donat llum verda a la modificació del pressupost del 2020 per incloure la creació d'un fons econòmic (205.000 euros, corresponent a l'ajut directa) i un de social amb una dotació de 295.000 euros més. Tots dos es van anunciar en el ple anterior. En el cas del fons econòmic s'ha aprovat demanar un crèdit mentre que el fons social s'assumirà amb el 20% de superàvit de l'exercici del 2019, el màxim que permet la llei. L'alcalde, Pep Berga, ha afirmat que la voluntat és que "més endavant" es puguin dotar amb més recursos esperant que les normatives siguin més flexibles. L'objectiu final és poder pal·liar els efectes socials i econòmics de la pandèmia.