Pallarès alerta que una gerència única al Trueta i Santa Caterina pot generar confrontacions

El president del Col·legi de Metges de Girona demana a la conselleria que detalli quins canvis introduirà en el funcionament dels dos centres

El president del Col·legi de Metges de Girona ha volgut fer públic aquest divendres el "neguit" que senten professionals de l'hospital Santa Caterina de Salt (Gironès) des que el Departament de Salut va anunciar que creava una gerència única per als dos centres. Aquest nomenament es va donar a conèixer el passat 20 d'abril, en un acte on es va remarcar la idea que darrera la creació d'un únic equip directiu no hi havia cap voluntat de fusió. De fet, els dos centres conserven la seva entitat jurídica independent i també els seus consells d'administració.

Pallarès, però, considera que el Departament de Salut hauria de donar més detalls sobre com pensa millorar la gestió dels dos centres. "Haurien d'explicar si el que volen és concertar certs serveis a un lloc o altre o com compaginaran els equips mèdics de cada especialitat", ha posat per exemple. Pallarès ha assegurat que hi ha treballadors del Santa Caterina que interpreten que darrera la iniciativa de crear un únic equip directiu hi va tot darrera la fusió dels dos centres.

L'Hospital Santa Caterina és un centre concertat que depèn de l'empresa pública Institut d'Assistència Sanitària (IAS). El Trueta, en canvi, és un centre públic de l'Institut Català de la Salut (ICS). Els treballadors d'un i altre centre tenen règims contractuals diferents i, per això, Pallarés avança que si es donés una fusió el aquells que no tenen una plaça pública temen perdre la feina. "Una absorció és el pitjor que podria passar, generaria molts problemes assistencials a Girona", ha assegurat.

El president del COMG ha assenyalat que li consta que el director dels serveis territorials de Salut, Josep Trias, està mantenint reunions amb personal de l'IAS per tal de transmetre'ls que no hi ha cap voluntat de fusionar els dos centres. "Em consta que volen transmetre això però els professionals no s'ho creuen", ha manifestat.

Trias demana calma

El director dels serveis territorials de Salut, Josep Trias, ha contestat a Pallarès i ha demanat calma als professionals. Trias ha recordat que el nomenament del nou gerent es va fer fa just tres setmanes i que s'ha de fer encara tot el pla estratègic que determini els canvis organitzatius que es faran als dos centres per millorar-ne l'eficiència. "Fem això per crear aliances estratègiques que ens permetin millorar tant l'assistència als pacients com les condicions laborals dels professionals", ha remarcat.

Trias ha explicat que la complicitat dels professionals dels dos centres serà "essencial" i que volen que participin en tot el procés. Inicialment, ha dit, els consultaran per detectar les "ineficiències" que es poden corregir i ha dit que també els demanaran opinió a l'hora de decidir quins canvis es faran. Ara bé, ha assenyalat que encara és molt aviat per explicar quins canvis s'introduiran.

El director dels serveis territorials ha volgut llençar un missatge de calma als professionals del Santa Caterina. "Que ningú pateixi que comptem amb tothom i aquest serà un procés consensuat", ha manifestat. Trias, que ha reconegut que fa molt temps que coneix a Pallarès i que fins i tot han treballat junts, ha lamentat les declaracions del president dels metges gironins. "No entenc massa les seves declaracions, ell hi era quan vam presentar el nou gerent i va dir que estava disposat a col·laborar", ha lamentat. Trias ha explicat que la setmana que ve té programada una reunió amb el mateix Pallarès a la qual també assistirà el nou gerent, Vicenç Martínez, i que també la faran amb el Col·legi d'Infermeria.