Girona desinfecta els espais públics amb canons aeronebulitzadors de Rubau

L'acció també es farà a Banyoles, Olot, Platja d'Aro, Torroella de Montgrí, Sarrià de Ter o Sant Gregori

Grup Rubau ha ofert avui els serveis de desinfecció d'espais públics mitjançant el sistema d’aeronebulització en diverses ciutats gironines.

Aquesta iniciativa, única a l'Estat Espanyol, s’ha començat avui a la província de Girona desinfectant l'avinguda Sant Francesc de Girona i s’hi afegiran, després de conèixer el projecte, els ajuntaments de Banyoles, Olot, Platja d'Aro, Torroella de Montgrí, Sarrià de Ter i Sant Gregori, entre d'altres.

El sistema d’aeronebulització en fred ofereix una desinfecció sistemàtica, completa i integral utilitzant una solució desinfectant d'hipoclorit de sodi diluït entre el 0,1 i el 0,5%. Hi ha evidències que el coronavirus queda inactiu en contacte amb aquest tipus de solució concentrada al 0,5% amb un temps d'exposició d'1 minut o bé amb una concentració al 0,1% en 5 minuts.

Canons que generen una boirina de mil milions de microgotes

L’aeronebulització s'aconsegueix mitjançant canons nebulitzadors. Per a la desinfecció d'exteriors, els canons es col·loquen damunt de camions que circulen a la velocitat indicada per desinfectar amb garanties carrers, places i tot tipus d'espais públics. Per a la desinfecció d'interiors, els canons es col·loquen en suports més petits perquè puguin ser transportats per l'interior de qualsevol edifici o mitjà de transport. D'aquesta manera es poden desinfectar tot tipus de vies i espais exteriors públics, a més d'hospitals, geriàtrics, escoles, parcs de bombers, comissaries de policia, hotels, instal·lacions esportives, culturals o de culte i tot tipus de mitjans de transport, com autobusos, metros i trens, entre altres.

Els canons nebulitzadors generen una boirina de mil milions de microgotes de la dissolució desinfectant. La boirina es comporta com un gas i arriba a totes les zones a tractar, garantint la desinfecció de racons i zones que serien inaccessibles mitjançant el sistema tradicional de neteja mecànic. Amb la nebulització s'aconsegueix desinfectar ràpidament i amb garanties superfícies que toca molta gent, no només el terra, sinó també en alçada.

Destaca també el gran rendiment del sistema en relació amb el sistema tradicional. L’aeronebulització redueix el consum de la dissolució en 80 vegades, un fet que augmenta els rendiments de l'actuació i la fa mediambientalment responsable. Mentre que el sistema tradicional de neteja mecànic consumiria 1.000 litres d'aigua per a la desinfecció d'uns 500 metres, el sistema d’aeronebulització, amb aquest mateix consum, podria desinfectar prop de 175.000 metres de calçada, voreres, mobiliari urbà i paraments verticals.

Girona+Neta també desinfecta

L’Ajuntament de Girona intensifica a partir d’avui les tasques de desinfecció a la via pública pels carrers de tots els barris de la ciutat. A través de Girona+Neta, diversos equips formats per un vehicle netejador i personal amb un atomitzador recorreran els carrers aplicant-hi una solució desinfectant d’aigua i lleixiu amb dilució del 0,1%, que resulta innòcua per les persones.

Aquestes tasques de desinfecció amb cisterna, que es faran cada dia de la setmana, es combinaran amb les d’escombrat mixt, que s’han reorganitzat per donar cobertura a les necessitats actuals. En aquest sentit, s’han reduït els efectius destinats a la neteja coordinada d’escombrada manual i mecànica entre setmana, mentre que el cap de setmana hi treballarà la totalitat del personal previst per aquesta tasca.

En el cas dels espais propers a edificis concorreguts, la neteja es mantindrà com fins ara. El servei de Girona+Neta actuarà diàriament a l’entorn de les comissaries de la Policia Municipal de Girona i dels Mossos d’Esquadra i, de dilluns a dissabte, al voltant dels centres sanitaris i de les farmàcies; mentre que els voluntaris i voluntàries de Protecció Civil desinfectaran l’entorn de les residencies geriàtriques de la ciutat.

La reincorporació de tot el personal de neteja també permetrà recuperar el servei de les brigades municipals de jardineria, medi ambient i control de plagues, que fins ara donaven suport als serveis especials de desinfecció. Per ara, els treballadors i treballadores de brigades faran la meitat de la jornada per seguretat sanitària i complint amb els requisits de i prevenció establerts. D’aquesta manera es podrà reprendre el manteniment de la ciutat en jardins o zones verdes, així com actuacions de desinsectació o de desratització, entre d’altres.

Amb la intensificació dels treballs de desinfecció dels carrers, l’Ajuntament vol minimitzar el possible risc de contagis per covid-19 ara que els infants poden sortir de casa i que hi ha més volum de persones per la ciutat.

En matèria de seguretat, entre la Policia Municipal de Girona i els Mossos d’Esquadra es van denunciar ahir 20 persones per incomplir el confinament.