35 persones segueixen vivint al carrer a Girona durant la pandèmia

Creu Roja ha intensificat l'atenció als sensesostre

L'esclat de la crisi sanitària i la restricció de moviments ha confinat moltes persones a casa però, com viuen l'estat d'alarma les persones que viuen al carrer i no tenen una llar on refugiar-se? En el cas de Girona, l'ajuntament va habilitar al pavelló de Palau-2 per acollir persones sensesostre.

L'espai té capacitat per atendre'n 80 però, segons detalla la Creu Roja, n'hi ha molts que no volen estar-s'hi i opten per continuar vivint al carrer.

Actualment, la Unitat d'Emergència Social (UES) de la Creu Roja calcula que a Girona encara hi ha unes 35 persones vivint al carrer. Molts d'ells són usuaris habituals però també han detectat que la meitat han arribat d'altres llocs. Segons concreta un dels voluntaris, Josep Maria Boj, algunes persones han vingut de poblacions properes a la ciutat però n'hi ha d'altres que fins i tot han arribat d'altres països: "Alguns ens expliquen que han arribat d'Itàlia fugint de la crisi sanitària però s'han trobat amb la mateixa situació aquí".

Per afrontar l'increment de les persones sensellar, la meitat arribades d'altres llocs, la Creu Roja ha reforçat les intervencions per no deixar desatès aquest col·lectiu. Han gairebé triplicat l'equip de voluntaris (passant de 15 a 40) i, a més, ara surten diàriament.

Durant els dies de confinament, l'equip de 40 voluntaris se centra en facilitar atenció social, proporcionat aliments, roba i productes higiènics i donar informació dels recursos oberts a la ciutat. "Normalment fèiem sortides un cop a la setmana, ara sortim diàriament entre sis i set hores cada dia", detalla Boj. Els voluntaris exposen que, sovint, l'únic àpat al dia que fan les persones sensellar són els proporcionats per la Creu Roja o altres entitats del tercer sector.

Després de preparar termos de cafè i d'omplir el vehicle amb aliments –molts dels quals provinents de donacions-, els voluntaris comencen la ruta pels punts de la ciutat on saben que hi ha persones sensesostre. L'objectiu és proporcionar-los begudes calentes, menjar, i preocupar-se pel seu benestar i estat de salut. També els informen sobre les mesures de seguretat per evitar contagis.

Boj afirma que, moltes vegades, els voluntaris són els que poden detectar i alertar d'un possible cas de coronavirus entre el col·lectiu, tot i que per ara no han registrat cap cas. "Ens demanen molta informació sobre la covid-19, tot i que sol costar que segueixin les recomanacions perquè s'agrupen entre companys que fa molts anys que es coneixen i comparteixen menjar o tabac, per exemple", remarca el voluntari.

Sortides ampliades

La primera parada de la ruta dels voluntaris aquest dimarts és la plaça Calvet i Rubalcaba. Aquí, es troben amb tres persones sensellar a qui proporcionen cafè amb llet i aliments. Xerren una estona per saber com estan i viuen el dia a dia en ple estat d'alarma.

Dos d'ells, que són parella, expliquen per què han preferit continuar dormint al carrer en comptes d'anar a l'espai habilitat al pavelló de Palau: "Estem al carrer les 24 hores, els que han obert és un espai molt gran per a 85 persones i no hi estàvem bé", detalla l'Svetlana. Segons els voluntaris, molts dels sensellar asseguren que se senten "més segurs" al carrer, perquè al pavelló a vegades hi ha tensió perquè alguns usuaris tenen problemes d'addiccions o malalties mentals.

"Estem bé, no tenim por del coronavirus i tampoc tenim por de morir-nos de gana", afegeix l'Svetlana. Segons explica, diferents entitats del tercer sector els hi porten menjar: "Fem un àpat al dia, i amb això en tenim prou".

Ella i la seva parella es van conèixer a la Sopa i, segons l'Svetlana, va ser "amor a primera vista". "I aquí estem, aguantant des de fa sis anys", diu. Un és originari de Polònia i l'altre d'Ucraïna i, tot que en un moment determinat van decidir anar als seus països respectius, no van tenir sort trobant una feina i van tornar a Girona, on asseguren que sobreviuen millor.