La Cambra de Comerç de Girona acusa l'Estat de fer ''eslògans buits de contingut''

Els empresaris reclamen "ajuts que insuflin liquiditat" en comptes de "crèdits per pagar més endavant"

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega, reclama "ajuts que insuflin liquiditat" al teixit empresarial en comptes de "crèdits per pagar més endavant". El primer ple virtual de la història de la Cambra va servir per constatar el malestar entre els empresaris gironins, que denuncien "trampes" i "requisits excessius" per accedir a ajudes anunciades públicament. Això, critiquen, fa que no arribin a moltes empreses i autònoms.
Segons la Cambra, l'estat espanyol avança "a cop d'improvisació, amb una mena de fugida endavant" i això repercuteix directament en el sector econòmic. El ple reclama que es condonin les quotes a la Seguretat Social de les empreses i els autònoms que han hagut d'aturar totalment l'activitat.
 
El primer ple virtual de la història de la Cambra de Comerç de Girona va comptar amb la participació de 48 dels 60 membres i vocals cooperadors. El ple denuncia que els ajuts de les administracions no estan arribant a les empreses i als autònoms "més necessitats". Els representants empresarials es queixen dels "entrebancs" i la "lletra petita" dels reials decrets de l'Estat: "Acaben essent eslògans buits de contingut i titulars de cara a la galeria".
 
Molts representants empresarials es van queixar de les "trampes" i els requisits "excessius" que fan que moltes empreses i autònoms es quedin fora d'ajuts i mesures que s'anunciaven com a generalistes. També denuncien la inacció de l'Estat i insisteixen en la necessitat de condonar les quotes a la Seguretat Social de les empreses i autònoms que han hagut d'aturar totalment la seva activitat a causa de l'estat d'alarma.
 
El ple fa una petició clara a les administracions perquè concretin quines són les normes sanitàries que s'han de complir per poder obrir amb seguretat els establiments. "Sembla clar que haurem d'aprendre a conviure amb el virus, per això cal que defineixin clarament quines normes haurem de seguir -per estrictes que siguin- i les complirem pel bé de la salut dels nostres treballadors, conciutadans i de l'economia. Ens cal també que el desconfinament es territorialitzi", sosté el president.
 
Segons informa la Cambra en un comunicat, al ple hi ha hagut moltes veus crítiques entre els representats camerals alertat de la manca de seguretat jurídica davant determinades decisions i les mesures "equívoques" de l'administració. També denuncien una demora exagerada en l'aplicació de polítiques clares de suport als autònoms i petites i mitjanes empreses, que han fet incrementar la desconfiança cap als representants polítics i la dificultat per rectificar "àgilment" davant decisions que, afirmen, han suposat un perjudici per a les empreses i el seus treballadors.
 
"La improvisació institucional ha comportat un elevat desgavell als mateixos assessors de les empreses, impotents davant la desinformació o el retard en la concreció de les mesures i possibles ajuts", denuncien. La Cambra reclama als dirigents polítics que tinguin en compte les pimes i els seus representants, abans de prendre decisions que "ignoren la realitat del teixit empresarial i la burocràcia inherent al sistema".
 
Al ple es va informar de l'evolució del pla de contingència per a la prestació dels serveis camerals durant les primeres sis setmanes d'afectació de la pandèmia. Aquesta situació excepcional ha fet incrementar la realització de serveis digitals per assegurar noves prestacions mitjançant agendes, visites, trobades, jornades i cursos telemàtics.
 
També es va presentar la plataforma solidària, Community Covid-19, que la Cambra ha posat a disposició de les tretze cambres catalanes i del seu Consell a partir de la tecnologia de dues empreses gironines, Artic i Sixtemia. L'eina permet la coordinació d'ofertes i demandes de tot tipus de material solidari arreu de Catalunya per a empreses, entitats i voluntaris.
 
A banda de les consultes tècniques més habituals, s'han atès un gran nombre de qüestions relacionades amb les afectacions que han sofert els diversos sectors econòmics de les comarques gironines: ajuts, normativa, productes financers i d'assegurances, mesures governamentals o possibles subvencions.