Un total de 130 peces per repassar la història del gravat en una exposició al CaixaForum

La mostra incorpora obres de Rembrandt, Canaletto, Goya i Degas, entre d'altres

Aquest vespre s'inaugura al CaixaForum l'exposició 'De Dürer a Morandi. Gravats de la Fundació William Cuendet & Atelier de Saint-Prex'. Aquesta fundació, creada el 1977 a Suïssa, té un fons de 20.000 gravats, dels quals ara se n'han traslladat un total de 130 fins a Girona, on seran exposats fins el 5 d'agost. Aquesta mostra ha passat abans pel CaixaForum de Palma de Mallorca.

Els gravats que estan en mans de la fundació són obres d'artistes que van usar aquesta tècnica en els seus orígens com també de creadors vius que encara aposten pel gravat. De fet, a la mostra hi ha exemples de gravats de les primeres èpoques (quan s'usava per a les edicions de la Bíblia) i es fa un recorregut tant per les èpoques posteriors com per les diferents tècniques com l'aiguafort, la punta seca, l'aiguatinta, la litografia, el linòleum, la xilografia, el gravat al burí o el cliché-verre.

A més, també s'han organitzat un seguit de tallers i visites per a famílies amb la intenció de divulgar l'art del taller i mostrar als visitants com es feien els gravats. És per això, que la mostra es complementa amb aquesta vessant més didàctica.

L'exposició està dividida en set seccions, ordenades des dels orígens d'aquesta tècnica, passant pel seu paper en la transmissió de coneixements científics i geogràfics o la vessant més artística i subjectiva que va dur els creadors a estudiar els efectes de la llum sobre el paisatge o a explorar la psicologia dels personatges que retraten.

Un dels comissaris de la mostra, Florin Rodari, ha explicat que la voluntat de l'exposició no és simplement fer una evolució cronològica sinó que s'han triat peces clau per explicar com el gravat va anar evolucionant. "Les peces s'han inclòs per considerar que han suposat un canvi en la tècnica i en la història d'aquest art", ha justificat, a banda de la qualitat estètica de les mateixes.

Entre els autors més destacats, hi ha noms com Goya, Rembdrandt, Canaletto, Goya i Degas. Florin ha volgut destacat la virtuositat dels gravadors -"no es poden equivocar, esborrar i començar a pintar perquè un cop fas un traç ja no et pots fer enrere", ha explicat- i ha posat una obra com a exemple. Es tracta del retrat de la cara de Crist, fet el 1649, on el gravat neix d'un sol traç central que va creixent en forma d'espiral. "Eren autèntics precursors de la televisió i la imatge digital", ha assenyalat.

Un any de CaixaForum

La delegada general de 'la Caixa' a Girona, Maria Alsina, ha destacat que el CaixaForum compleix aquest mes el seu primer any de funcionament, després de la fusió per absorció de Caixa Girona i la unificació de les obres socials.

Després de remodelar l'edifici, situat al carrer Ciutadans, el CaixaForum ha acollit més de 150 activitats (entre exposicions, tallers, visites guiades, etc) i ha registrat uns 150.000 visitants. A més, Alsina ha destacat que han assistit 8.000 persones a les conferències que s'hi han pronunciat i també ha destacat la dada de 14.000 escolars que han participat a les activitats adreçades a la comunitat educativa.