Els Amics de les Arts, Sílvia Pérez Cruz i Roger Mas, al V Festival Portalblau de l'Escala

La cinquena edició s'obre a les noves arts amb una mostra d'escultures

El Portalblau de l'Escala, que aquest 2012 arriba a la cinquena edició, s'obre a l'arc mediterrani. Aquest estiu serà el primer en què el festival es presenta sota el paraigües de la Xarxa Euromediterrània per la Cultura i el Patrimoni.

El projecte, que s'ha batejat amb el nom d'Arianna, engloba deu festivals que se celebren a països que tenen la cultura vinculada al Mediterrani com a nexe en comú. Des d'Itàlia fins al Marroc o Alger, passant per França, Grècia i Catalunya.

La intenció és crear vincles en comú entre tots aquests deu festivals, que se celebren des del juny fins al setembre. De moment, la iniciativa tot just comença a caminar i, com admet el director del Portalblau, "el que farem aquest 2012 serà ensenyar la marca i abraçar-nos entre tots aquests festivals".

Per això, aquest estiu el Portalblau ja entrarà a formar part d'aquest 1er Festival Itinerant de la Mediterrània, i tindrà com a aparador del projecte el concert que Sílvia Pérez Cruz farà al Fòrum d'Empúries. De cara a properes edicions, però, Abel Font ja ha avançat que l'ambició dels impulsors de la Xarxa Arianna va molt més enllà. "Volem fer itinerar artistes i plantejar-nos coproduccions entre uns i altres festivals", ha explicat.

Amb més arrelament català que mai

La cinquena edició del Portalblau, que se celebrarà del 29 de juliol al 15 d'agost, presenta una programació "amb més arrelament català que mai", com l'ha definida Font. A més de la cantautora de Palafrugell, pels seus escenaris també hi passaran Els Amics de les Arts, Roger Mas i la Cobla Sant Jordi, Obrint Pas, l'Orquestra Fireluche i el cantautor escalenc Josep Tero.

El contrapunt el posarà el cantautor francès Yves Jamait, que debutarà per primer cop a Catalunya -i a l'Estat- amb el seu quart disc 'Saison 4'. A més dels concerts, la programació d'aquest cinquè Portalblau també inclou la segona edició de la mostra de cinema 'Mediterrànies'.

Mostra d'escultures

Una de les novetats d'aquest any és la incorporació d'una nova disciplina al Portalblau: l'escultura. Coincidint amb la celebració del festival, aquest 2012 la programació inclou una mostra d'obres d'una dotzena d'escultors, que es podran veure en diferents espais públics.

Segons explica el comissari de la mostra, Eugeni Prieto, la voluntat serà "mostrar la dualitat entre allò clàssic i allò modern, enllaçant el passat de la cultura mediterrània amb l'actualitat". Les peces que s'exposaran, indica Prieto, estan fetes d'acer, pedra, ferro i "un puntet de marbre, que és el nexe que permet jugar amb el temps".

Una altra de les novetats d'aquest 2012 és l'entrada del Festival Portalblau a les xarxes socials (Facebook, Twitter, Instagram i Pinterest). A més, també s'ha impulsat un concurs de fotografies a través d'Instagram -mitjançant el hashtag #portalblau- on aquells qui vulguin podran penjar-hi instantànies i expressar els sentiments que els desperten tant els concerts com l'entorn en el qual s'emmarquen. Amb tot, a través de Twitter i amb el hashtag #portalblau, els usuaris es podran assabentar de concursos i sortejos d'entrades que es faran abans de donar inici al festival.

Aquest 2012, el Festival Portalblau compta amb un pressupost lleugerament inferior al passat. En total, serà de 190.000 euros, dels quals 35.000 els aporta l'Ajuntament. L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha assegurat que aquesta cinquena edició del festival servirà per "consolidar-lo" i continuar avançant perquè es converteixi "en un referent cultural".

Puig admet que el Portablau no pot -ni vol- competir amb els grans festivals de la Costa Brava, però l'alcalde també assegura que se senten "forts" per impulsar-lo. Entre d'altres, Estanis Puig ha explicat que en properes edicions s'estan plantejant obrir-lo a noves arts, com ara el teatre, i incloure-hi nous escenaris, com ara l'Alfolí de la Sal.