Girona busca propietaris que vulguin llogar el pis a baix preu perquè hi ha més demanda que oferta

A la ciutat hi ha una borsa amb 90 pisos llogats però durant 2009 han rebut 260 sol·licituds

L'Ajuntament de Girona ha incorporat aquest any un terç dels pisos que hi ha a la borsa de lloguer mediat. Dels 90 pisos amb contractes de lloguer tancats, 38 han arribat a la borsa al llarg del 2009. Olòriz ha afirmat que la clau és seguir aquesta tendència i que, progressivament, vagin augmentant el nombre de pisos oferts a baix preu. Els destinataris dels pisos arriben a la llista d'espera després de la filtració dels serveis socials. 'Són per a persones que sense un cop de mà no podrien mantenir un pis', ha explicat Joan Olòriz.

L'objectiu del Programa d'Intermediació en Matèria d'Habitatge és buscar un punt d'acord entre el propietari i el llogater. El propietari no ha de témer pels impagaments ni per possibles desperfectes perquè el consistori es converteix en una garantia i el llogater pot accedir a un habitatge més econòmic que el preu del mercat lliure. Al llarg del 2009 l'oficina ha atès 174 persones de les quals 160 han acabat formalitzant una sol·licitud. A més, també han fet 212 sessions informatives amb propietaris de pisos.

Un altra modalitat de pisos que gestiona el govern municipal a través de l'Oficina Municipal d'Habitatge són els habitatges d'urgència. Aquest any n'han incorporat tres més i, així, actualment hi ha una vintena de pisos d'aquestes característiques a la ciutat. Aquests pisos són per a persones que, de forma puntual, necessiten ajuda per tenir un sostre. Tot i que la intenció de l'Ajuntament és que les famílies s'estiguin en aquests pisos entre sis mesos i un any, Olòriz ha explicat que cada vegada se'ls fa més difícil la rotació perquè els inquilins no se'n surten de la situació crítica. 'No perquè no vulguin sinó, per exemple, perquè les entrevistes de feina no van bé', ha afirmat Olòriz.

Canvi de perfil

A través de l'Oficina Municipal d'Habitatge també gestionen les sol·licituds per a pisos de protecció oficial. Encara queden per adjudicar dues promocions, amb una cinquantena de pisos, i ja han rebut 212 sol·licituds. Olòriz ha explicat que aquests processos van començar abans de la crisi econòmica però que el moment actual ha provocat un canvi de perfil en el demandant. Abans, eren persones amb ingressos baixos que generalment no podien accedir a un pis si no era habitatge protegit, ara la situació ha canviat.

'Hi ha persones que tenen un sou normal i que abans tenien possibilitats d'aconseguir crèdits amplis, ara ja no perquè els bancs han tallat l'aixeta', ha explicat el tinent d'alcalde que exposa que això fa que hagin de rebutjar alguns sol·licitants perquè no compleixen els requisits.

Una altra possibilitat és demanar les ajudes que tant el ministeri d'Habitatge com el Govern donen per a persones que volen llogar un pis. Olòriz ha explicat que han vehiculat uns 2 MEUR en ajudes. Enguany, 623 persones s'han interessat per tramitar ajuts al llogater d'acord amb criteris socials i 900 han demanat informació per adherir-se a la renda bàsica d'emancipació. 'El problema és que hi ha molt decalatge entre la petició i quan comencen a atorgar ajudes', ha conclòs Olòriz.