Palamós constitueix la taula de coordinació local pel dret a l'habitatge

Divendres es recolliran signatures a favor de la ILP per reclamar la dació en pagament

El municipi de Palamós ha constatat que en els darrers temps, i com a conseqüència de la crisis econòmica, està apareixent una problemàtica d’alt risc social, que és la pèrdua de l’habitatge habitual, com a conseqüència de l’execució dels crèdits hipotecaris per part de les entitats bancàries. La posada en funcionament d’aquest nou òrgan arriba després de diverses reunions realitzades durant les darreres setmanes entre representants del consistori municipal, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i entitats de la vila, i mitjançant les quals es van coordinar accions en suport a alguns veïns del municipi afectats per processos de desnonament.

Aquest nou òrgan presidit per l’alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, està format per representants de tots els grups polítics municipals al consistori (PSC, CiU, ERC, PP, IC-V/Entesa); per membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca; la regidora i tècnics de l’Àrea municipal d’Acció Social i Ciutadania, tècnics dels Serveis Jurídics i d’Habitatge de l’Ajuntament de Palamós; el Síndic Municipal de Greuges; el Col·legi d’Advocats de Girona; i l’entitat Càritas.

Coordinació i efectivitat

L’objectiu de la Taula de Coordinació Local pel Dret a l’Habitatge de Palamós és el de poder actuar de manera coordinada i efectiva per tal d'aportar solucions per a la dació en el pagament, per a l'accés als lloguers socials i per mantenir l'habitatge. Aquest nou òrgan ha d’esdevenir una eina que permeti compartir informació sobre els casos de ciutadans del municipi amenaçats amb perdre el seu habitatge com a conseqüència de desnonaments, actuant amb diligència per aturar-los i evitar el procés de deteriorament de les condicions de vida de les famílies afectades.

Tots els membres que formen la Taula de Coordinació Local, assumiran el seu rol i actuaran des del seu àmbit per tal de trobar solucions reals i de fer possible la recerca de solucions, ja sigui en la negociació amb les entitats bancàries del deute hipotecari, o garantint-los un lloguer social, en el mateix habitatge o en un altre immoble.

Suport a la Iniciativa Legislativa Popular (ILP)

A més la taula també donarà suport a la iniciativa legislativa popular per a la dació en pagament, contra els desnonaments i pel lloguer social. En aquest sentit el proper divendres 11 de maig a les 19 h i en el centre cultural La Gorga, hi haurà un acte públic de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca en què es recolliran signatures a favor d’aquesta iniciativa legislativa popular.

El desembre passat el Congrés dels Diputats va admetre a tràmit la iniciativa legislativa popular i ara els seus impulsors tenen fins a finals d'octubre d’enguany per recollir les 500.000 signatures necessàries perquè segueixi la tramitació parlamentària.