Republicans surt del govern a Calonge per ''inestabilitat, ineficàcia i desconfiança''

Norbert Botella deixa l'equip de govern amb només set regidors

Calonge (Baix Empordà) va canviar d'alcalde després de les eleccions municipals. El republicà Miquel Bell-lloch va desbancar Jordi Soler (JxCat) gràcies a un acord entre els cinc regidors d'ERC, els dos d'Avancem i el representant de Republicans. Per sumar majoria –i aconseguir els nou regidors dels disset- l'equip de govern comptava amb el suport extern de la CUP.

Ara, però, l'únic regidor de Republicans de Calonge i Sant Antoni ha anunciat que trenca el pacte i passa a l'oposició. La sortida de Norbert Botella debilita l'equip de govern, que es queda amb tan sols set regidors. En un comunicat, Republicans subratlla que pren la decisió perquè ERC i Avancem l'han "arraconat" dels òrgans de decisió i per "la manca d'empatia i de cultura de coalició" d'aquestes dues forces.

A l'escrit, Botella critica que l'Ajuntament de Calonge ha fet "una gestió econòmica i de personal nefasta". A la decisió de congelar ordenances –i no passar-les per ple- o de presentar el pressupost a finals de febrer "quan al novembre ja estava a punt", el regidor de Republicans hi suma una "calamitosa gestió del personal" que s'ha traduït en "friccions, desconfiances, topades" i la marxa d'un dels tècnics.

Republicans també critica que el seu regidor "sempre" s'ha sentit "exclòs" amb la presa de decisions. "Hem vist com les propostes formulades al govern no es prenien seriosament, i com ERC i Avancem ens deixaven al marge de les decisions importants, establint una mena de govern paral·lel del qual Republicans en quedàvem exclosos", recull el comunicat.

Negociacions de sotamà

La gota que ha fet vessar el got, però, segons subratlla Republicans, ha estat assabentar-se que ERC i Avancem han mantingut "negociacions encobertes" amb un grup de l'oposició perquè entrés a govern i arraconar-los. A l'escrit, de fet, Republicans diu que l'objectiu d'aquestes converses era "desfer-se" tant d'ells com de la CUP.

Al municipi, els dos grups que poden garantir majoria absoluta són el PSC (amb tres regidors) i JxCat (amb quatre). El ple es completa amb un representant del PP.

Tot i que no revela de quin grup es tracta, Norbert Botella critica que s'ha assabentat "de manera extraoficial" de l'existència d'aquestes negociacions, que s'han fet "d'esquenes" al seu grup. "Aquesta és una actitud de menysteniment i manca de lleialtat cap a Republicans", conclou.

Norbert Botella, de fet, va impulsar Republicans de Calonge i Sant Antoni abans de les eleccions municipals del maig de l'any passat. Ho va fer després de trencar amb ERC per les discrepàncies sobre la manera com s'havia fet la llista, que va encapçalar Miquel Bell-lloch.

La resposta de l'equip de govern

En un comunicat, Esquerra i Avancem Calonge-Sant Antoni eviten entrar al cos a cos amb Republicans i no repliquen a la suposada negociació de sotamà amb altres grups del consistori. A l'escrit, subratllen que l'equip de govern ha hagut de fer front durant aquests mesos als estralls del temporal Gloria, tenint en compte que el municipi encara no s'havia recuperat dels dos temporals anteriors. I, en poc temps, també a la pandèmia "que ha canviat tot" el que havien previst. Esquerra i Avancem remarquen que han estat uns "esdeveniments sobrevinguts" que ens han obligat a abocar-hi tots els esforços i fixar "nous objectius".

L'equip de govern, ara de set regidors, valora positivament la feina feta durant aquests primers mesos al capdavant de l'ajuntament i asseguren que la prioritat ha estat garantir el benestar dels veïns de Calonge i Sant Antoni.

En relació amb la situació de debilitat que provoca la sortida del regidor de Republicans, l'equip de govern sosté que els veïns van votar majoritàriament per un govern d'esquerres i progressista per posar el focus en nous objectius socials i d benestar econòmic: "Considerem imprescindible que Calonge i Sant Antoni continuï amb un govern d'esquerres, capaç de tirar endavant tots els reptes que se'ns estan posant a davant com a societat i que tingui clar que la prioritat són les persones".

Finalment, agraeixen la tasca feta pel regidor de grup Republicans durant el temps que ha format part del govern, l'emplacen a "seguir aportant idees i projectes" per millors el poble i asseguren que l’equip de govern manté la mà estesa a tots grups del consistori per poder arribar a acords i fer avançar el municipi amb les actuacions que es necessitin.