Els maçons gironins 'surten del temple'

Girona, la demarcació amb més lògies maçòniques per habitant de l'Estat · Volen trencar "llegendes negres" per donar-se a conèixer

"El que intentem és que la maçoneria es normalitzi i que se'ns vegi com el que som, no com el que la gent es pensa que som", ha explicat Albouy. Per "trencar" amb les "llegendes negres" que envolten la maçoneria, la lògia regular ha decidit emprendre un seguit d'actuacions per donar-se a conèixer com difondre la lògia a través d'Internet o organitzar xerrades per explicar qui són. "La maçoneria no és un cau de conspiradors ni ho ha estat mai", ha explicat durant una conferència a la Casa de Cultura l'historiador expert en maçoneria Pere Sánchez.

Albouy ha explicat que Girona és la ciutat de l'Estat que, en proporció, té més lògies per habitant. Concretament en té tres i també n'hi ha dues més a Figueres. En total, calculen que hi ha un centenar de maçons a les comarques gironines. "No som tants com abans del franquisme però ja voldríem que la maçoneria estigués tan estesa a tot arreu", ha afirmat el Gran Mestre que ha assegurat que hi ha altres capitals on no hi ha ni una sola lògia.

Dins la maçoneria hi ha diversos tipus de lògies, segons les creences que tinguin i si són només masculines, exclusivament per a dones o mixtes. La lògia regular és la que segueix les regles de les constitucions d'Anderson del segle XVIII i té com a característiques principals que creu en el Gran Arquitecte de l'Univers i que és només per a homes. Albouy ha explicat que estan "convençuts" de ser una germandat exclusivament masculina i que ara per ara no es plantegen convertir-la en mixta.

L'historiador Pere Sánchez ha explicat que la maçoneria és una orde iniciàtica que està totalment desvinculada de la política i que és pública. "No s'oculten, ni hi ha reunions secretes, ni conspiren", ha explicat. Sánchez ha detallat que la maçoneria és una germandat i una escola d'aprenentatge que no imposa cap pensament, però sí que "ensenya" a veure el món "de manera diferent". Segons l'historiador, els pilars de la maçoneria són valors com la tolerància, l'honestedat, la filantropia i el que és més important és el ritual que fan els maçons.

"Quan pregunten què és, diem que és una oració en moviment", ha explicat Albouy. Les lògies es mantenen per les quotes que paguen els maçons que en formen part. Tot i que la intenció és fer créixer la maçoneria al país, Albouy ha avisat que la porta d'entrada "és molt petita" i que són "exigents" a l'hora d'incloure més persones en la germandat.