Els robatoris i assalts a habitatges augmenten gairebé un 8% durant el primer trimestre

Des de principis d'any, els diferents cossos policials han registrat 9.060 delictes i faltes comesos a la demarcació

Les dades que ha fet públiques el Ministeri de l'Interior recullen els delictes i faltes que s'han registrat a les comarques gironines durant el primer trimestre del 2012. En total, entre principis de gener i finals de març, aquesta xifra negra ha disminuït en un 1% d'un any per a l'altre (passant dels 9.151 del 2011 als 9.060 d'aquest any).

Si es desgrana l'estadística per tipologies, aquells delictes que s'han incrementat més són els robatoris amb força i els assalts a interior de domicilis. En concret, l'augment ha estat d'un 7,6%. Aquest primer trimestre del 2012 se n'han comptabilitzat 919 casos, 65 més que durant el mateix període de l'any passat (quan van ser 854).

De fet, ara fa pocs dies, els Mossos d'Esquadra van aconseguir enxampar un grup que es va dedicar a cometre tot un reguitzell de robatoris a segones residències de la Costa Brava. El degoteig de casos va començar a detectar-se a partir del febrer i, durant dos mesos, els integrants de la banda -sis joves d'entre 18 i 22 anys- van arribar a perpetrar fins a 41 robatoris a cases i apartaments de llocs com Begur, Palafrugell o Pals.

El tràfic de drogues també augmenta

L'increment de robatoris a interior de domicilis també ha estat similar, en percentatges, a l'augment dels delictes relacionats amb el tràfic de drogues. En aquest cas, s'ha passat de 64 casos a 69 (cosa que suposa un increment del 7,8%).

La memòria de tots els cossos policials gironins també recull altres tipologies delictives que han anat a l'alça d'un trimestre a l'altre (en bona part, com a conseqüència de la crisi). Entre aquestes es troben els robatoris amb força (2.516 casos en el que portem d'any, un 2,2% més que en el mateix període del 2011) o els furts (2.324 casos, un 0,4% d'augment).

Per contra, a l'altre costat de la balança s'hi troben els robatoris amb violència i intimidació, les sostraccions de vehicles i les faltes de danys. Totes aquestes tipologies s'han reduït d'un any per a l'altre.

En concret, en el cas dels atracaments, s'ha passat de 341 a 311 casos (un 8,8% menys), les faltes de danys han davallat un 1,9% (de 1.034 a 1.014) i els robatoris de vehicles han disminuït en un 5,3%. I és que, d'aquest darrer grup, durant aquest primer trimestre de 2012, se n'han registrat 195 casos arreu de la demarcació, onze menys que l'any passat.

Un inici d'any amb el doble de crims

Per últim, l'estadística que ha fet pública el Ministeri de l'Interior també posa de relleu com aquest principi de 2012, els crims (homicidis dolosos i assassinats) s'han multiplicat per dos d'un any per l'altre. Mentre que entre gener i abril del 2011 a les comarques gironines es van cometre dos crims, aquest any la xifra va augmentar fins a quatre.

Entre aquests, hi ha el cas de la jove índia assassinada a ganivetades a Olot o la mort d'un jove colombià de 37 anys a l'interior de la discoteca 'Caribbean' de Girona durant una baralla.