Els hospitals catalans gasten un 3% més de sang que l'any passat

A Girona caldrà fer més maratons de donació que mai perquè no s'havia previst que el nombre d'intervencions quirúrgiques creixés

La regió sanitària de Girona és la capdavantera a nivell estatal en donacions de sang. L'any 2011, després de 35 anys de creixement ininterromput de les donacions, aquestes van caure. Des del Banc de Sang i Teixits de Girona interpreten que la caiguda està directament relacionada amb la davallada de l'activitat quirúrgica a causa de la crisi, que va fer disminuir les previsions de recollida de bosses de sang.

Aquest 2012, però, el consum de sang a la xarxa hospitalària catalana ha crescut un 3% (dades de març). Des del Banc de Sang i Teixits de Girona, el cap del servei, Joan Profitós, ha destacat que aquest major consum de sang es deu a una "reactivació" de l'activitat als quiròfans catalans. "Això ens fa feliços a tots, ja ens agrada haver d'aconseguir més sang perquè vol dir que les coses van com han d'anar", ha valorat Profitós.

En el cas de Girona, Profitós ha reconegut que havien fet una previsió a la baixa de les necessitats de bosses de sang als hospitals gironins i que la represa de l'activitat els obligarà a fer més campanyes per captar més donants. De mitja, a Girona es fan de nou a deu maratons de donació i, en canvi, aquest any n'hi ha previstes fins a tretze. La propera serà dimecres 9 de maig a l'hospital Josep Trueta de Girona, que acollirà per primer cop una marató.

Les donacions es podran fer de 9-15h i de 16-20h a l'antic espai de les consultes externes. L'acte es fa amb la col·laboració de l'Ajuntament de Girona que facilitarà a tots els donants un bitllet d'anada i tornada amb autobús. La previsió és superar les 120 donacions.

Nivell "acceptable" de reserves

Segons ha explicat Profitós, actualment al Banc de Sang i Teixits de Girona hi ha reserves per a set o vuit dies. "És un nivell acceptable, fins que no baixem dels sis dies no s'encenen les alarmes", ha detallat Profitós, que ha destacat que les donacions que es registren durant el maig "marquen el camí" per saber com anirà l'estiu.

Les reserves actuals superen les dades registrades el 2011, moment en què es va arribar als nivells més baixos de bosses de sang en 35 anys. Segons dades del Banc de Sang i Teixits, de gener a abril del 2012 s'han registrat un 25% més de donacions a l'Hospital Josep Trueta, seu del Banc de Sang i Teixits. "Crec que acabarem aquest any 2012 amb un miler de bosses més que al 2011 si continuem a aquest ritme de donacions", ha augurat Profitós. La previsió és que l'any es tanqui amb 35.000 bosses de sang, provinent tant de les maratons com de les donacions al mateix Banc de Sang i Teixits. Diàriament, l'hospital de referència de la regió sanitària -el Josep Trueta-, gasta de mitja unes 60 bosses de sang.