La Penya del Barça de Monells recull més de 10.000 euros per equipar el geriàtric de la Bisbal d'Empordà

S'ha fet donació de tauletes, auriculars i cadires elèctriques pels avis

La Penya del Barça de Monells (Baix Empordà) ha recollit en només una setmana més de 10.000 euros que han destinat a comprar material per a la residència de gent gran Zoilo Feliu de la Bisbal d'Empordà. No ha estat una donació de diners, sinó que amb el que s'ha anat recaptant els responsables de la iniciativa han comprat el material que el geriàtric necessita.
Així, el que va començar amb un projector per poder seguir els concerts que músics locals com Miquel Abras o Mazoni han fet pels residents, ha acabat amb la donació de sis cadires elèctriques que costen més de 1.000 euros cadascuna, un ordinador pel personal i deu tauletes per poder fer videoconferències. Tot plegat ha vinculat a veïns, associacions i partits polítics de la Bisbal.
 
La iniciativa va començar a partir del moment en què des de la Penya del Barça de Monells van veure que ja no tornarien a obrir el local, perquè la Lliga s'havia aturat i encara ara no hi ha data per reprendre-la. Aleshores, els responsables van començar a fer bromes a través del Facebook per "passar el confinament" fins que van decidir fer "alguna cosa de profit" amb els 500 euros que tenien al compte corrent de la penya.
 
Després d'estudiar diverses opcions, es van decidir a comprar un projector pels avis que estan confinats, per tal que poguessin veure pel·lícules o els concerts que músics locals com Mazoni o Miquel Abras feien per distreure'ls del confinament. Després de fer la donació, el president de la penya, Benet Cuyàs, ho va penjar a les xarxes socials i va rebre la reacció de més de 6.000 persones.
Això va fer reaccionar els membres de la penya que van decidir obrir un número de compte i parlar amb els responsables del geriàtric per tal d'anar comprant tot allò que fes falta. "Al principi pensàvem que acabaríem donant tres o quatre tauletes, i ja ens donàvem per satisfets, però la reacció de la gent va ser esplèndida", explica Cuyàs.
 
Les aportacions es van disparar i en total van poder comprar fins a deu tauletes per tal que els avis puguin fer les videoconferències amb els seus familiars, dotze auriculars amb micròfon i un ordinador portàtil nou, que feia falta al personal de la residència Zoilo Feliu.
 
Des de la penya van tornar a contactar amb el centre per saber què més podien comprar-los, ja que havien quedat prop de 1.000 euros en el compte. I va ser en aquell moment quan es va obrir l'opció d'adquirir una cadira elèctrica especial per millorar la comoditat dels residents, i que feia temps que consistori reclamava. "Són aparells que valen més de 1.000 euros i vam pensar que, com que la Bisbal és el poble de les associacions, els havíem de contactar", explica Cuyàs.
 
De seguida es van bolcar totes les entitats del poble però també els partits polítics, fins al punt que totes les formacions que hi ha amb representació al consistori han aportat diners. Al final ha fet que estigui previst que es comprin, almenys, sis cadires noves a una empresa de Barcelona.

Un "agraïment immens"

Des de la residència Zoilo Feliu de la Bisbal es mostren "sobrepassats" amb l'allau de donacions i reconeixen que tot aquest material "els ajudarà molt" en el benestar dels avis. La Mar Lavado és educadora social del centre i explica que les tauletes serveixen ara per poder mantenir el contacte però esperen "treure'n molt més profit" un cop passi el confinament. "Poden servir per fer jocs per estimular la ment o altres coses", explica.
 
Afortunadament, el geriàtric baix-empordanès no té registrat cap cas de coronavirus entre els usuaris ni entre els seus treballadors, tot i que com passa a la resta d'aquests centres han d'extremar les mesures de seguretat.

Tot un poble bolcat

Des de la penya Barcelonista destaquen que "tot el poble s'ha bolcat" a ajudar i fer aportacions. Fins aquest diumenge al vespre encara estarà obert i Cuyàs reconeix que "se n'ha anat de mare" la iniciativa. "Nos sabem què dir. Nosaltres volíem comprar tres o quatre tauletes i hem organitzat un merder que no sabem pas com acabarà", assenyala.
 
I és que a banda de la col·laboració de tot el poble també s'hi han implicat localitats properes com Monells, Ultramort, Forallach, Ullastret i Corçà.