Sandra Simó guanya el VI Premi Quim Masó amb la producció teatral 'Victoria Falls'

Aquesta particular història d'una rebel·lió s'enduu 30.000 euros i el compromís del Grec de participar en la producció

'Victoria Falls' és la història d'una rebel·lió, la d'aquells que lluiten per esfondrar les pròpies presons. 'Victoria Falls' és un cant al risc de viure o, dit d'una altra manera, un cant a les vides viscudes". D'aquesta manera Sandra Simó sintetitza el contingut d'aquesta obra de creació pròpia, que ha aconseguit convèncer tots els membres del jurat del Premi Quim Masó.

Els protagonistes de la historia són un corresponsal de guerra que ha perdut la fe en l'ésser humà; un dramaturg que malviu escrivint efemèrides; la seva dona, i un dels seus fills. Segons explica Simó, tots comencen l'obra plens de pors i renúncies, però un fet misteriós a les aigües d'un riu farà que es replantegin aspectes de sí mateixos que inclús afectaran el decurs de les seves vides. El deambular d'aquests personatges serveix com a pretext per tractar el fracàs, les idees preconcebudes, les mentides, les perversitats quotidianes, i també la necessitat de ser estimat i reconegut.

El text neix d'un taller impartit per Xavier Albertí a l'Obrador d'estiu de la Sala Beckett el 2010, en el qual es va revisar la dramatúrgia actual. Segons recorda Simó, "fruit d'aquelles lectures, converses, interrogants i reflexions" va sorgir 'Victoria Falls', com "un exercici de gimnàstica textual". Una de les obres que durant el taller va inspirar Simó per escriure l'obra premiada va ser 'La Ciutat', de Martin Crimp.

La "solidesa del text" i la "intel·ligència del diàleg" són algunes de les qualitats que han valorat els membres del jurat per distingir 'Victoria Falls' d'entre la vintena d'obres presentades al Premi Quim Masó. Les finalistes al guardó han estat 'La Batalla de l'Atlàntic', de Josep Julien, i 'La Festa', de Rafael Cruz.

Dirigida per la mateixa Simó, 'Victoria Falls' està produïda per Eteri Producció i Gestió i té com a intèrprets Xavi Ripoll, Àurea Márquez, Jordi Cortés i Alícia Rodríguez.

L'acte d'entrega del premi s'ha celebrat aquest dilluns a la nit a la Sala La Planeta de Girona. Ha estat presentat per l'escriptor i periodista Josep Maria Fonalleras, i també ha comptat amb la intervenció de l'actor Lluís Soler amb el breu recital de poesia 'Lluís Soler diu Joan Vinyoli'.

Un guardó per animar la producció teatral en català

L'objectiu del premi, l'únic d'aquestes característiques amb retribució econòmica de Catalunya, és impulsar la producció i exhibició de muntatges de teatre de text en llengua catalana, a partir de projectes d'escenificació que combinin professionalitat, qualitat i creativitat. Té una dotació de 30.000 euros destinats a contribuir en el finançament de la producció, tot i que aquesta quantitat ha de representar com a màxim el 50% del pressupost. En aquest sentit, el director del Grec ha subratllat que per tirar endavant una producció teatral a partir d'ara adquirirà importància la gestió del pressupost, ja que "s'han acabat els temps en què els espectacles es feien possibles només a cops de talonari".

El muntatge pot ser el projecte d'escenificació d'un text encara no estrenat, o bé una traducció catalana d'un text escrit originalment en una altra llengua. Pot optar al premi qualsevol companyia o productora de teatre, amb la condició que el projecte de muntatge que presenti no hagi estat estrenat, ja que l'espectacle guanyador es dóna a conèixer en el marc del Temporada Alta de Girona.

Així mateix, des d'aquesta edició el festival de teatre de Barcelona El Grec col·labora amb aquest guardó, motiu pel qual a partir d'aquest any els muntatges guanyadors també es podran veure dins la programació d'aquest certamen. A part, el director del Grec ha avançat que col·laboraran en la producció de l'obra, tot i que no ha concretat quin serà el seu grau d'implicació.

"Un festival com el Grec ha de col·laborar amb els projectes d'ajuda a la producció que es fan al llarg del país", ha argumentat Simó, que ha afegit que "sumar esforços en aquests temps és un valor afegit per a qualsevol iniciativa teatral que es desenvolupi en llengua catalana". En aquest sentit el director del Grec ha subratllat que el festival barceloní mantindrà "en els pròxims anys" la voluntat d'impulsar projectes teatrals catalans.

La comissió organitzadora del Premi Quim Masó, constituïda a Girona, està integrada per la família Masó, la Llibreria 22, Grup Proscenium - Sala La Planeta i Bitò Produccions. Aquest guardó anual es va crear el 2006 en record a l'actor, director i productor de teatre Quim Masó, mort el 2006 i membre fundador d'aquests tres projectes (Llibreria 22, Grup Proscènium i Bitò Produccions).

En aquesta edició han integrat el jurat del premi el director teatral i del TNC, Sergi Belbel; el crític teatral Andreu Gomila; l'autor i director teatral Jordi Casanovas; el director teatral i de La Planeta, Pere Puig; el director teatral i del Grec Festival de Barcelona, Ramon Simó, i Josep Domènech, en representació de Bitò Produccions i Temporada Alta - Festival de Tardor de Catalunya. El secretari del jurat ha estat el llibreter de La 22, Guillem Terribas.

El guardó està finançat amb fons de la Diputació de Girona, que n'aporta 12.000 -una quantitat que aquest organisme preveu mantenir en les pròximes edicions tot i el context de crisi-, i amb 6.000 euros cadascú també hi participen l'Ajuntament de Girona, Bitò Produccions i l'Assessoria Ribas Àlvarez. Per la seva part, l'Obra Social 'la Caixa' aporta 2.700 euros.