El Ministeri de Sanitat podria haver enviat 200.000 mascaretes defectuoses a Catalunya

Illa explica que s'han confirmat "problemes" en la qualitat del material

El Departament de Salut ha ordenat als centres sanitaris retirar 200.000 mascaretes FFP2 d'una partida de 490.000 que va enviar el Ministeri de Sanitat perquè siguin avaluades ja que podrien no complir els requisits per protegir els professionals.
Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa del Govern d'aquest divendres. Per la seva banda, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que el govern espanyol ha demanat la retirada d'un lot de mascaretes FFP2 d'un proveïdor xinès que es van distribuir a les autonomies després que Catalunya i l'Aragó comuniquessin "dubtes" sobre la seva qualitat. L'Institut de Seguretat i Higiene en el Treball va confirmar que un lot "presentava problemes".
 
El ministre de Sanitat ha remarcat que el proveïdor estava "autoritzat" i "complia tots els requisits de material per ser comercialitzat a la Unió Europea".

L'Institut de Seguretat i Higiene en el Treball va examinar dos models de mascareta a petició de l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. En el seu informe, al que ha tingut accés aquest diari, es constata que un dels dos models permet que l'aerosol traspassi en uns barems molt per sobre dels marcats per a les mascaretes FFP2. L'altre model, en canvi, és correcte.

"Es tracta de dues mascaretes d'aparença similar però amb nivells de protecció molt diferents. El model 1 no compleix amb cap classificació indicada en la norma", remarca l'informe, que aclareix que per verificar la diferències s'han realitzat també assajos de resistència a la respiració, comprovant la coherència amb els resultats obtinguts en penetració.