La Garrotxa engega un projecte d'acompanyament a cuidadores de persones dependents durant la covid-19

El Consorci d'Acció Social fa un seguiment telefònic de les necessitats

El Consorci d'Acció Social de la Garrotxa ha iniciat un projecte d'acompanyament i protecció de les dones que cuiden persones dependents a domicili. Enmig de la crisi sanitària de la covid-19, l'ens comarcal vol ajudar un col·lectiu que ja de per sí està molt "invisibilitzat" i la seva feina acostuma a estar "poc valorada".
El que es fa és fer un seguiment telefònic de cada cas, se'ls dona consells, pautes per evitar contagis i telèfons de contacte alhora que se'ls ofereix material de protecció en cas que no en tinguin. Primer es parla amb la persona dependent per explicar-li el projecte i conèixer la situació i després amb la cuidadora, tant si és de la família o una persona externa. Seguidament se'ls lliura el material que necessiten.
 
Amb aquesta iniciativa, el Consorci d'Acció Social de la Garrotxa vol posar en valor la feina que fa aquest col·lectiu i posar de manifest les condicions precàries amb les que acostumen a treballar. El 2016 es va fer un informe titular 'Les cuidadores 24h' que posava de manifest la vulnerabilitat i invisibilitat de les tasques que fan les cuidadores i les necessitats i dificultats amb les que es troben. Aquest fou el punt de partida de l’inici d’un treball per tal de poder arribar a aquest col·lectiu i donar resposta a les necessitats. Aquesta preocupació és l’origen d’aquest projecte i arran de l’estat d’alarma i crisi sanitària actual, des del CASG s’ha decidit dedicar més atenció a aquest col·lectiu.
 
Les recomanacions que lliuraran a les cuidadores estan il·lustrades per Roser Matas per fer-ho més comprensible. Les trucades s’han començat a fer aquesta setmana a tota la comarca i ja se n’han realitzat més de 120. Segons els impulsors, estan tenint una bona acollida per part de les cuidadores, les persones en situació de dependència i les seves famílies.