Olot reforça els serveis socials amb més d'1,5 MEUR per atendre les necessitats pel coronavirus

El ple aprova demanar 2,5 MEUR amb una nova pòlissa de tresoreria

El ple de l'Ajuntament d'Olot s'ha celebrat per segon cop de forma telemàtica com a conseqüència del coronavirus. El punt més important que s'ha debatut durant la sessió ha estat el paquet de mesures que s'han posat en marxa o properament per pal·liar els efectes de la pandèmia a la ciutat.
Unes mesures que s'han consensuat amb totes les forces polítiques representades i a qui l'alcalde ha agraït els esforços per treballar plegats.
 
Tal com es va anunciar fa uns dies, el consistori ha aprovat ampliar els recursos destinats a serveis socials. Així, el fons social estarà dotat amb 1.539.000 euros, 280.000 euros més dels que ja es preveien al pressupost d'enguany que era d'1,25 milions d'euros (MEUR).
 
Aquest augment de recursos és el 20% del superàvit del 2019, el màxim que permet l'Estat. L'alcalde, Pep Berga, ha subratllat que en uns moments tant complexos cal assegurar que "ningú es quedi enrere" ni "desemparat" i poder atendre les necessitats més bàsiques. Des que va començar la pandèmia, s'han donat ajuts per a infància a 98 famílies, ajuts per a emergència social a 45 famílies i des de la Generalitat s'han lliurat entre 600 i 700 beques menjador. També ha detallat que la borsa de voluntaris és de més de 125 persones, de les quals una quarta part treballa en portar les cistelles bàsiques als domicilis.

Un fons econòmic per reactivar l'economia

També s'ha anunciat la creació per primer cop d'un fons econòmic per reactivar l'economia "el més aviat possible" a partir d'ajudes als sectors més afectats com podrien ser comerços, autònoms, hosteleria, turisme i altres professions molt afectades per les mesures de l'estat d'alarma. Els recursos provindran de la modificació del pressupost, que s'haurà de canviar perquè la realitat actual és molt diferent a la prevista fa uns mesos, el superàvit del 2019 i un possible major endeutament en cas que l'Estat canvïi la normativa. Els ajuts es tramitaran des de l'oficina de reactivació econòmica des de Dinàmig.
 
Segons les últimes dades, a la Garrotxa hi ha 674 empreses que han presentat un ERTO (el 34% del total) que afecta a 4.725 treballadors (el 18,5% del total). Unes xifres que se situen lleugerament per sota de la mitjana catalana i gironina.

Altres mesures ja en marxa

Durant el ple s'han detallat les mesures que ja s'han implementat entre les quals hi ha la suspensió del cobrament dels serveis municipals que no s'han pogut realitzar mentre duri aquest confinament i la modificació del calendari de pagament d'impostos per donar més flexibilitat als contribuents. Tampoc es cobrarà el lloguer d'equipaments municipals a llogaters que han hagut de tancar el negoci i s'han renegociat i s'ha contactat amb els API de la ciutat per facilitar la flexibilització dels lloguers d'habitatges, locals i naus industrials i ha fet una crida als propietaris a no cobrar els lloguers o buscar alternatives per ajudar a les famílies. Durant el ple telemàtic també s'ha aprovat un preu màxim del servei funerari, que serà de 2.216 euros, tenint en compte el moment excepcional del coronavirus.
 
Durant la sessió, l'alcalde i els partits han agraït els esforços de la població i els serveis essencials durant el confinament i s'ha subratllat la necessitat de seguir a casa per combatre la pandèmia. Des que es va decretar l'estat d'alarma, la Policia Local ha aixecat unes 250 actes d'incompliment de les restriccions.
 
Per últim, s'han aprovat per unanimitat el Manifest dels ens locals davant la crisi del coronavirus i una altra moció on es demana a la Generalitat i l'Estat que impulsin de forma urgent mesures econòmiques i extraordinàries per afrontar la crisi de la covid-19 en àmbits com el social, laboral, humà i en col·lectius en risc d'exclusió social que requereixen "ajuda immediata". Entre les mesures hi ha exonerar les quotes d'autònoms, una renda bàsica d'emergència o el retorn de les competències a la Generalitat "manllevades" per l'Estat amb el Decret d'Emergència.