Roses, decidida a acabar amb uns venedors ambulants cada vegada més violents

S'han destruït 4 tones de material del top manta · L'any passat 14 agents de la policia van acabar ferits

"Volem fer la vida impossible als 'manteros' perquè no vinguin a Roses a fer aquesta competència deslleial als nostres comerciants". Amb aquesta declaració d'intencions, el regidor explicava aquest matí la fermesa del consistori de continuar perseguint aquesta venda il·legal com es ve fent en els últims anys.

L'obertura d'un mercat d'estiu a partir del juny és una altra de les mesures per acabar amb aquesta pràctica. Actualment, s'estàn tramitant els permisos necessaris des de la regidoria de Promoció Econòmica, que ha elaborat un Pla d'usos de temporada de l'espai públic marítim i terrestre per al període 2012-2016 pendent d'aprovació. Per altra banda, s'està estudiant quin tipus de producte es podria vendre a les parades, que requeriran d'una llicència, sense que suposin una competència directa amb els comerciants. Tot i que el consistori reconeix que el temps és just, treballen amb la previsió de poder-lo tenir obert a finals de juny.

Un 35% més d'actuacions policials

La pressió policial i l'augment de dispositius amb la presència de tots els cossos -Policia Local, Mossos d'Esquadra, Guàrdia Civil i la policia espanyola- ha permès decomissar durant la temporada d'estiu del 2011 un total de 4 tones de material del top manta, majoritàriament falsificacions de roba -sobretot bosses de mà però també samarretes- i complements -ulleres, rellotges, cinturons, carteres- que aquest matí s'ha destruït amb l'ajuda d'una premsa compactadora a les instal·lacions municipals de Rosesnet.

Tot i que el volum del material comissat és el mateix que el 2010, destaca el fet que han augmentat fins un 35% més el total d'actuacions fetes respecte l'any anterior, arribant a ser 243, de les quals destaquen catorze dispositius extraordinaris, a banda dels controls rutinaris que agents de la Policia Local van fer durant la temporada d'estiu. Per altra banda, s'ha aconseguit reduir a gairebé la meitat el nombre de venedors ambulants, passant dels 300 que hi havia el 2010 a uns 170. També han vist que aquests venedors fan diferents rutes en funció de la temporada de l'any i que és a l'estiu quan escullen aquesta localitat de l'Alt Empordà.

Més agressivitat amb els agents

Una de les novetats que s'han observat durant el 2011 és que els venedors il·legals ja no cobren a comissió els productes venuts que compraven prèviament a distribuïdors, sinó que ara adquireixen els productes falsificats per compte propi. Això ha fet que mostressin una major agressivitat envers els agents en el moment del decomís i la prova és que s'han registrat un total de catorze agressions a agents del cos de la Policia Local i Mossos d'Esquadra aquest 2011 relacionats amb l'activitat del top manta.

Precisament, el consistori es va personar fa uns mesos com a acusació particular en contra dels tres venedors que haurien comès aquestes presumptes agressions i el jutge va acceptar la denúncia en considerar que hi havia hagut un delicte d'atemptat contra l'autoritat. Tot i que encara no s'ha dictat sentència, aquest és un pas novedós ja que s'ha aconseguit vincular el top manta com a un delicte, tenint en compte al comportament agressiu dels infractors, i no pas com a una falta. Roses té una ordenança municipal que prohibeix explícitament la venda ambulant amb multes de fins a 600 euros. El problema és que la majoria dels venedors de top manta estan en situació irregular i no acaben fent front a aquestes multes. "Esperem que la resta de manteros agafin por i vegin que la violència no és la via correcte ni tampoc porta enlloc", apunta el regidor de Seguretat Ciutadana.

Cinc massatgistes xinesos detinguts

Per primer cop, durant el 2011 es va perseguir als massatgistes il·legals que actuaven a les platges de Roses, la majoria d'origen xinès. El dispositiu va acabar amb un total de cinc detencions i el comís del material utilitzat -olis, tovalloles- que van comportar vuit expedients d'expulsió perquè també es trobaven en situació irregular. Al final de la temporada es va aconseguir dissuadir la vintena de massatgistes que s'havien comptabilitzat fins al punt que aquesta activitat gairebé es va donar per eradicada, segons el consistori.