Els comerciants del carrer Migdia van perdre fins a un 60% de vendes per les obres

El carrer s'obre al trànsit la setmana que ve, després de gairebé un any en obres

Les obres de reurbanització d'aquest carrer -una de les artèries comercials més importants de la ciutat- es van iniciar el juny de l'any passat. L'equip de govern va decidir remodelar el carrer per trams per evitar, segons ha dit l'alcalde, Carles Puigdemont, deixar "empantanegat" tot el carrer. Això ha permès també reobrir el carrer al trànsit per trams, un cop s'anaven acabant les obres. "Crec que així s'han millorat els inevitables efectes negatius sobre el comerç", ha valorat l'alcalde.

Els comerciants, però, fan una lectura molt negativa de l'afectació de les obres sobre les vendes. Segons ha explicat el portaveu de l'Agrupació de Comerciants Girona Centre Eix, Carles Falcó, les botigues situades al carrer han venut durant aquests mesos entre un 20 i un 60% menys que l'any anterior. Falcó ha explicat que les dades són generals perquè és "difícil" quantificar el que ha perdut cada establiment, perquè hi influeix la localització i el tipus de negoci.

A causa d'aquests perjudicis, reclamen a l'ajuntament que faci públic ja el dia exacte que el carrer es reobrirà al trànsit i han destacat la importància que el carrer "es normalitzi" abans de l'exposició de 'Girona, temps de flors', que comença el 12 de maig.

El portaveu dels comerciants ha afirmat que les reformes hauran servit per "embellir" una part molt significativa i comercial de l'Eixample de Girona. No obstant això, Falcó reivindica que encara quedaran temes per resoldre com la substitució dels contenidors d'escombraries i la instal·lació del mobiliari urbà.

Un o dos sentits?

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ha destacat que el carrer s'obrirà al trànsit abans del previst pel calendari de les obres i ha explicat que el carrer serà de doble sentit. Ara bé, ha reconegut que hi ha veïns que reivindiquen que el carrer sigui d'únic sentit -tal i com s'havia plantejat en el projecte inicial- i que s'obrirà un debat "profund" per decidir-ho.

Segons l'alcalde, la decisió és complexa perquè si es canvia a sentit únic s'ha de reformular la mobilitat als carrers de l'entorn. "No és tant fàcil com pintar ratlles al terra", ha destacat l'alcalde. En tot cas, ha aclarit que el carrer s'obrirà amb un carril per sentit i que aquest debat sobre si s'ha de convertir en una via de sentit únic es planteja per a més endavant.