Mishima i Manos de Topo actuaran al festival (a)phònica de Banyoles

La companyia Accidents Polipoètics amb l’espectacle Ontología general substituirà Sagarra dit per Rosa M. Sardà

A l’espera de properes confirmacions, previstes per a finals de maig, el Festival de la Veu de Banyoles avança els noms d’algunes de les propostes que formaran part del cartell del festival. El divendres 13 de juliol, a les 23:30 h, l’escenari del Club Natació Banyoles (18 € anticipada / 20 € taquilla) comptarà amb la presència d’una de les veus del moment, la de David Carabén al capdavant del grup Mishima. Avalats per la crítica i el públic portaran L’amor feliç (TRIS-Warner, 2012) en un dels espais més idíl·lics del festival, al costat de l’estany. El sisè disc dels barcelonins culmina la projecció ascendent que ha viscut la banda, amb un treball gairebé conceptual al voltant de l’amor i tots els seus matisos.

Abans d’aquesta actuació, però, l’(a)phònica comptarà amb una de les propostes més especials de l’escena musical actual: el grup barceloní Manos de Topo. Detestats i adorats a parts iguals gràcies a la curiosa forma de cantar de Miguel Ángel Blanca, a mig camí entre el cant i el plor, presentaran el seu tercer disc, Escapar con el anticiclón (Sones, 2011). Serà a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles, a les 20:15 h (8 € anticipada / 10 € taquilla).

I també el divendres 13 de juliol, a les 22 h, el Teatre Municipal de Banyoles (8 € anticipada / 10 € taquilla) acollirà l’actuació d’Accidents Polipoètics, una de les poques companyies que ja ha format part del cartell del festival en una anterior edició, i que torna precisament amb l’espectacle del seu 20è aniversari. Amb Ontología general, Xavier Theros i Rafael Metlikovez presenten un recorregut pel seu repertori polipoètic clàssic, i també incorporen textos inèdits de recent composició. Dos rapsodes decidits a alliberar la poesia de les tauletes de nit per posar-la davant de les persones: poesia en veu alta, despullada, sense prejudicis, amb sentit de l’humor, a l’abast de tothom que vulgui escoltar i mirar. Un espectacle que substitueix el ja anunciat Sagarra dit per Rosa M. Sardà, que s’ha hagut de cancel·lar per motius aliens a l’organització.

Finalment, el diumenge 15 de juliol, a les 20 h, l’Auditori de l’Ateneu acollirà l’estrena absoluta de l’últim i arriscat projecte del Brossa Quartet de Corda: Retaule d’avars (8 € anticipada / 10 € taquilla). Acompanyats del contratenor Jordi Domènech (que va actuar a l’(a)phònica 2010) i dels cantants del grup de hip-hop Falsalarma, ens presentaran un mostrari de textos de ficció i de no ficció que aborden el concepte d’avarícia així com els perfils de diversos personatges considerats avars. Aquest calaix de sastre inclou des de referències literàries (L’escanyapobres de Narcís Oller, L’avar de Molière, o El retablo de la avarícia de Valle-Inclán, entre d’altres), a notícies de diaris i a certa improvisació. Bevent de fonts tan diverses com la música barroca, el romanticisme, el pop, el folk, el minimalisme, les sonoritats contemporànies i les bases modernes, Retaule d’avars esdevé un magma sonor amb una forta personalitat pròpia.

Les entrades per a aquests espectacles es posaran a la venda el proper divendres 4 de maig i es podran adquirir a l'Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament de Banyoles (Pg. Indústria, 25 // 972 57 00 50, fins al 29 de juny, de 8:30 h a 19 h, i a partir del 2 de juliol, de 8:30 h a 15 h), a les oficines de Catalunya Caixa, a través del servei Tel.Entrada o del web www.telentrada.com. A les persones que ja havien adquirit localitats per l’espectacle Sagarra dit per Rosa M. Sardà se’ls retornarà l’import de les entrades a través del mateix canal a través del qual les havien comprat. Paral·lelament als concerts i espectacles, l’(a)phònica compta amb activitats paral·leles molt diverses. Per tercera vegada es durà a terme una estada de veu de L’Estiu és teu!, una iniciativa de la Xarxa nacional d’albergs de Catalunya (Xanascat). Serà del 6 al 15 de juliol i es faran dos grups: un de nens i nenes de 8 a 12 anys i un altre de 13 a 16 anys. Amb aquesta activitat, estudiants de música, cantants de corals i cors infantils o bé qualsevol jove interessat en el cant, tindrà l’oportunitat de passar deu dies a Banyoles on de manera lúdica i interactiva treballaran la veu i la seva tècnica, a través de sessions musicals i assajos tècnics. Les preinscripcions per als que hi vulguin participar continuen obertes (per a més informació: www.xanascat.cat). Aquesta activitat, dirigida pel director de Cor de Teatre, David Costa, se suma al ja tradicional Camp de treball organitzat en edicions anteriors juntament amb la Coordinadora del Lleure del Pla de l’Estany, i que aquest any es farà del 7 al 21 de juliol, donant l’oportunitat a més de vint joves de 14 a 17 anys de veure des de dins com funciona un festival musical. Les preinscripcions per als que hi vulguin participar ja es poden realitzar a través del web de la Generalitat o del telèfon 012, i el termini acaba el 15 de maig. L’endemà, 16 de maig es realitzarà el sorteig de les places i el 18 se’n publicaran els resultats.

El Festival de la Veu de Banyoles, (a)phònica, va néixer l’any 2004 com una de les propostes musicals que la ciutat va engegar en el marc de la capitalitat de la Cultura Catalana. La profunda tradició musical de la ciutat i l’auge dels darrers anys, així com la voluntat de la capital del Pla de l’Estany d’organitzar un esdeveniment de referència han fet que l’(a)phònica s’hagi consolidat, edició rere edició, com un festival de renom i popular sense perdre la seva identitat i que l’any passat va viure la seva edició més multitudinària amb més de 18.000 assistents. Pel festival ja hi han passat artistes i formacions de reconeguda trajectòria com Martirio, Maria del Mar Bonet, Najwa, Sílvia Pérez Cruz & Javier Colina Trio, Raimon, Pedro Guerra, Hanne Hukkelberg, Christina Rosenvinge, Nouvelle Vague, Roger Mas, Love of Lesbian, I Fagiolini, Jay-Jay Johanson, Lluís Llach, Amanda, Najwa, Ariel Rot, Albert Pla, Mayte Martín, Miguel Poveda o Feliu Ventura, entre molts d’altres. El festival està organitzat per l’Ajuntament de Banyoles i produït per l’empresa Alter Sinergies.