Dotze parelles del mateix sexe es casen reclamant el dret al matrimoni gai i lèsbic

L'acte ha posat punt i final a la segona Trobada Europea de Famílies LGTB que s'ha celebrat a Lloret de Mar

La II Trobada Europea de Famílies LGTB (Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals) ha aplegat més de 800 persones de fins a 23 països diferents. Lloret de Mar ha estat el punt de trobada de 230 famílies que han volgut fer un pas endavant en el reconeixement dels seus drets als respectius països d'origen.

Les famílies participants a la trobada han volgut posar sobre la taula la situació de desigualtat que pateixen respecte les parelles heterosexuals. De fet, països com Itàlia, Grècia, Suïssa o França són exemples de llocs on el matrimoni gai i lesbià no està reconegut.

Des del passat divendres i fins avui, s'han organitzat tallers, taules rodones i ponències per potenciar el debat i l'intercanvi de vivències entre les diferents famílies. Entre d'altres, s'ha pogut veure el documental 'Right2Love', on es fa un retrat intimista i personal de set famílies lesbianes, gais i transsexuals europees, que expliquen el seu dia a dia i la seva lluita perquè se'ls reconeguin els drets als respectius països.

Casament simbòlic i multitudinari

Aquest dimarts, la trobada s'ha tancat amb un casament simbòlic i multitudinari. Dotze parelles de gais i lesbianes de Grècia, Suïssa, Anglaterra, Catalunya i l'estat espanyol han dit 'Sí, vull' per reclamar l'equiparació dels seus drets als de les parelles heterosexuals.

El casament, que ha oficiat l'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha volgut ser un crit a favor "de contraure matrimoni amb la persona estimada, amb independència de la seva condició sexual", destaquen des de la trobada. Amb aquest matrimoni multitudinari, a més, es vol reclamar que el casament entre persones del mateix sexe "sigui un dret fonamental equiparable al de contraure matrimoni amb independència de la raça, religió, nacionalitat o ideologia de la parella".

Segons destaca la presidenta de l'Associació de Famílies LGTB, Elisabet Vendrell, això garantiria també "la protecció legal dels fills d'aquestes parelles, que avui dia només són reconeguts com a fills d'una de les mares o dels pares".

El casament simbòlic ha posat punt i final a la II Trobada Europea de Famílies LGTB. Ara, Catalunya cedeix el testimoni a Alemanya, que acollirà a Berlín la tercera edició de la cita l'any 2014. La primera trobada es va celebrar el 2010 a París i hi van participar més de 400 persones.