Unes 2.000 persones es manifesten a Girona clamant contra les retallades i l'atur

Els sindicats asseguren que aquest Primer de Maig és "el més dur" dels darrers 25 anys i fan una crida a la mobilització social

2.500 persones segons els sindicats, 900 segons la policia, s'han aplegat aquest migdia a Girona sota un únic lema: 'S'ho volen carregar tot!'. La manifestació del Primer de Maig, que ha sortit de la plaça Independència, ha estat farcida de proclames contra les retallades i les crítiques al desmantellament del sistema del benestar.

"Resistiré les retallades del PP", "Fa falta ja una altra vaga general" o "Menys borbó, més salut i educació" han estat alguns dels crits que els manifestants han corejat a l'uníson. La marxa estava plagada de cartells on es denunciava la situació actual i, després de la pancarta que l'encapçalava, unes manifestants vestides de rigorós dol portaven un taüt de cartró on es llegia la data 10/02/2012, dia en què va entrar en vigor la reforma laboral.

Els manifestants han enfilat l'avinguda de Jaume I i, des d'aquí, s'han dirigit a la plaça del Vi a través de l'avinguda Sant Francesc, la plaça Catalunya i el Pont de Pedra. La protesta ha congregat tant sindicats com entitats, partits polítics i ciutadans. Entre les pancartes, hi havia per exemple les dels membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH).

Per part dels partits polítics, i sostenint una senyera, hi ha hagut representants del PSC, ICV i ERC. Entre d'altres, els diputats al Congrés Teresa Jordà i Àlex Sáez, l'ecosocialista Joan Boada o els socialistes Pia Bosch i Juli Fernández.

Les "sagnies" de la crisi

Un cop a la plaça del Vi, els secretaris generals de CCOO i la UGT de les comarques gironines han llegit un manifest, on criticaven les "sagnies" de la crisi i el fet que es vulguin fer pagar als treballadors els plats trencats de la situació actual.

Per al secretari general de CCOO, Bartomeu Compte, aquest és el Primer de Maig "més reivindicatiu" dels darrers 25 anys, perquè s'hi arriba amb els "drets trinxats" i unes xifres d'atur històric a la demarcació, on ja se superen els 100.00 desocupats. "Ens trobem en un clar període d'involució democràtica, on els Governs actuen com a mercenaris de l'austeritat i ens condemnen a una recessió permament", ha criticat Compte.

Per al secretari general, la reforma laboral és l'exemple més sagnant d'aquesta situació. "Cal impulsar ja polítiques de creixement", ha clamat Bartomeu Compte. El secretari general també ha criticat que la postvaga general "s'estigui gestionant des d'Interior, i no des de Treball" i ha reclamat l'alliberament dels empresonats durant el 29 de març.

De ciutadans, a súbdits

La secretària general de la UGT a la demarcació, Dolors Bassa, ha criticat tant la Generalitat com l'Estat "per improvisar i afeblir Catalunya amb la seva obsessió pel dèficit". Bassa ha assegurat que, ara, cada divendres es viu "amb l'ai al cor" davant el temor que s'anunciïn més retallades des de Madrid.

"A les comarques gironines, un de cada tres treballadors en edat laboral no té feina", ha ressaltat la secretària general de la UGT. "I davant això, no hi ha respostes econòmiques a la crisi, sinó mesures polítiques i ideològiques de la dreta més pura", ha afegit. I ha assegurat: "Ens volen convertir de ciutadans a súbdits, com en ple segle XIX, i això no ho permetrem!".

Dolors Bassa ha fet una crida a estendre la mesura de no pagar els peatges a tota la resta d'àmbits (com ara el transport) i ha fet una crida a la mobilització social. "S'ho volen carregar tot; ja fa 25 anys que sortim al carrer per aquest Primer de Maig, i avui és un dels dies més complicats", ha assegurat. I hi ha afegit: "Però els treballadors continuarem alçant la veu pels nostres drets i la nostra dignitat, i mai ens resignarem".

La manifestació s'ha acabat amb el cant de La Internacional i amb una crida a participar a la protesta que s'està preparant per al proper dissabte 12 de maig.