Centenars de vehicles passen sense pagar el peatge de Girona Sud

La convocatòria de la plataforma 'Prou peatges' ha estat un "èxit" · Abertis ha pujat les barreres transcorreguts 15 minuts

Centenars de vehicles han passat sense pagar pel peatge de Girona Sud a partir de les dotze del migdia d'avui fruit de la convocatòria de la plataforma 'Prou peatges'. Fins aquella hora només una desena de conductors havia sortit del peatge exercint el seu dret a protesta però a mesura que s'apropava l'hora el nombre s'incrementava. Quan passaven cinc minuts de les dotze del migdia una caravana de vehicles provinents de l'Àrea de Servei del Gironès -punt on s'havien concentrat prèviament-, ha bloquejat la sortida de Girona Sud.

A partir d'aquell moment el peatge s'ha omplert d'estel·lades, crits en contra Abertis i fins i tot alguns conductors han sortit dels seus vehicles o han fet sonar el clàxon per mostrar el seu descontent. El personal de l'autopista ha procedit a apuntar les matrícules de tots els conductors que es negaven a pagar però s'han vist superats per la situació i passats quinze minuts només han recollit els tiquets, deixant via lliure sense prendre'ls la numeració del vehicle.

A l'exterior del peatge un grup de tres centes persones s'hi han aplegat per aplaudir tots aquells conductors que sortien sense pagar peatge i han entonat crits de "independència" en diverses ocasions com també Els Segadors.

L'Oriol, un usuari de l'autopista, ha justificat la seva acció assegurant que "aquestes són unes infraestructures pagades des de fa molt de temps, que pertanyen al poble de Catalunya i, per tant, estem cansats de tants abusos". En Josep, un veí de Maçanet de la Selva, ha explicat que era la seva primera vegada que sortia sense pagar però es mostrava confiat en repetir l'experiència: "la multa de 100 euros és el que menys em preocupa, no utilitzo habitualment l'autopista però segurament a partir d'ara ho faré".



A la sortida de Girona Sud també hi era present el diputat de Solidaritat Catalana per la Independència (SI), Toni Strubell, que ha qualificat la protesta de ser un "èxit". L'independentista ha assegurat que és un "escàndol" el fet que "els catalans hagin de pagar les autopistes amb la complicitat del govern, deixant que Abertis s'aprofiti d'una concessió irregular". El diputat ha comentat que l'acció d'avui ha servit perquè "els catalans poguessin mostrar la seva indignació, ja que els catalans paguem el 67% de les autovies i autopistes de la nostra butxaca mentre a la resta de l'Estat només es paga un 4%", per Strubell, "aquesta és una situació de discriminació manifesta i penso que la resposta ciutadana d'avui ha estat fantàstica i cal felicitar a tots els centenars de persones que avui s'estan manifestant", ha rematat.

Xavi López, membre de la plataforma 'Prou peatges', ha coincidit amb Strubell a l'hora de valorar la convocatòria qualificant-la de ser "molt positiva" després d'aconseguir "col·lapsar l'autopista". López apunta que el pas següent és mantenir les mobilitzacions i recordar que hi ha una nova acció el proper 20 de maig. "Fer un #novullpagar és la única manera que hi ha per fer fora les polítiques autonomistes del govern de la Generalitat", ha dit el membre de la plataforma.

Galera d'imatges de la protesta