Salvador Sunyer: 'El teatre és el bot salvavides del Titànic que és Espanya'

Guardonen el festival Temporada Alta als premis Max com a màxim exponent de les noves tendències

Sunyer ha celebrat ewl Max per a un festival "molt conegut a Catalunya i a Europa però potser no tant a l'Estat espanyol" i per tant el premi "ajuda a donar visibilitat". Amb els seus 20 anys d'història, Temporada Alta s'ha convertit en un esdeveniment de referència amb una extensa programació teatral. El festival se celebra des d'octubre fins al desembre a Girona i Salt i ha aconseguit una creixent projecció internacional i és un important aparador de la producció escènica nacional.

El Premi Max de Noves Tendències és una de les quatre estatuetes que lliuren per designació directa en la quinzena edició d'aquests guardons, juntament amb el Premi Iberoamericà, el Premi de la Crítica i el Premi d'Honor. En anys anteriors, han obtingut el Premi Max de Noves Tendències: Certamen Coreogràfic de Madrid (2011); Pep Bou (2010); Festival Escena Contemporània (2009); Caos Editorial (2008); La Fundición (2007); Teatro Pradillo (2006); Teatro de los Sentidos (2005); Teatro del Común (2004); Sala Yago (2003); Federació d'Espais Teatrals Independents de la Comunitat Valenciana (2002); Marcel.lí Antúnez per Afasia (2001); Sala Mirador (2000); Sala Beckett (1999), i Rodrigo García (1998).

Temporada Alta coprodueix diversos espectacles que s'estrenen durant el festival i en propicia l'exhibició internacional. D'aquesta forma, l'aposta per la programació de grans noms de l'escena internacional es complementa amb la voluntat de ser una plataforma de presentació de nous talents en les Arts Escèniques nacionals.

Temporada Alta té també una programació d'espectacles de gèneres diversos com teatre, dansa, música, circ i nous formats que s'hi uneixen activitats paral·leles com cinema, cursos, conferències, laboratoris d'investigació escènica o arts multimèdia.

Ha rebut el premi en el marc d'una cerimònia dirigida per Olga Margallo i Antonio Muñoz de Mesa amb Petra Martínez com a mestressa de cerimònia. Els premis Max tenen com a objectiu reivindicat les creacions de teatre i dansa i els professionals que les fan possible i any rere any s'han consolidaty com el reconeixement més ampli del món escènic de l'Estat. Després de celebrar les gales a Madrid, Barcelona, Bilbao, Sevilla, València, Vigo, Saragossa, Guadalajara, Las Palmas de Gran Canaria i Còrdoba, els premis han tornat a Madrid.

Els Premis Max estan organitzats per la Societat d'Autors i Editors i la Fundació Autor i sónun dels majors reconeixements de les Arts Escèniques del país. El jurat el formen els mateixos professionals del sector, que trien, d'entre els seus companys, els guanyadors. El guardó va néixer per estimular i premiar el talent dels artistes i professionals de les Arts Escèniques, com a homòlegs dels guardons Molière a França, els Olivier a la Gran Bretanya o els Tony a Broadway.

Hi concorren tots els espectacles estrenats o en gira durant la temporada anterior, i els autors, traductors, adaptadors, compositors, arranjadors, directors, coreògrafs, escenògrafs, figurinistes, productors, actors i ballarins que n'han format part. A més de les 23 categories a concurs. L'organització també atorga quatre premis de designació directa: el Noves Tendències, l'Iberoamericà, el Premi d'Honor i el de la Crítica.