El Trueta participa en el primer assaig clínic europeu per prevenir el coronavirus en personal sanitari

També s'inclouen vuit hospitals catalans més

Nou hospitals catalans participen en el primer assaig clínic europeu per prevenir el coronavirus en personal sanitari. L'assaig, amb el nom EPICOS arrancarà en els propers dies i comptarà amb la participació de 4.000 professionals sanitaris d'arreu de l'Estat i 62 hospitals.
L'objectiu és avaluar el risc de desenvolupar la malaltia simptomàtica per covid-19 en personal sanitari d'alt risc. S'administrarà de manera preventiva i aleatòria un o dos medicaments comparats amb un grup de placebo. En concret, es vol comparar l'eficàcia preventiva de l'hidroxicloroquina, els antiretrovirals de VIH (emtricitabina/tenofovir disoproxilo) i la combinació de tots dos.
 
Dels 62 hospitals a tot l'Estat que participen a l'assaig, els nous de Catalunya són: el Clínic, el Sant Pau, l'Hospital del Mar, el Sant Joan de Déu, el Josep Trueta, el Quirón, el Sagrat Cor, la Dexeus i Teknon.

L'estudi EPICOS és, segons informa el ministeri de Sanitat, "el major estudi clínic d'aquestes característiques a Europa i un dels més grans del món". A més de personal mèdic i d'infermeria, també hi participaran una representació àmplia de totes les professions de l'àmbit hospitalari, com zeladors, farmacèutics o tècnics de radiologia i laboratori.

Els primers resultats es podrien tenir en quatre setmanes. El tractament preventiu durarà 12 setmanes, però s'aniran fent anàlisi mensuals per avaluar l'eficàcia de cada opció.

L'objectiu és protegir els professionals sanitaris i els pacients als que el personal amb malaltia però sense símptomes podria transmetre la malaltia involuntàriament.