Un 32% de les empreses de la Garrotxa han presentat ERTO i ja hi ha 4.369 treballadors afectats

La comarca està un punt per sota de la mitjana catalana

Un 32% de les empreses de la comarca de la Garrotxa han presentat ERTO des de l'inici del confinament, que representa 643 negocis. Els expedients temporals de la comarca gironina afectaran uns 4.369 treballadors aproximadament, que representa un 17,1% de totes les persones afiliades a la Seguretat Social durant el mes de febrer.
El regidor de Promoció, Comerç i Turisme d'Olot, Estanis Vayreda, ha detallat que la majoria d'ERTO es concentren "en el sector de serveis, comerç i restauració", ja que són els més afectats pel confinament. La comarca està lleugerament per sota de la mitjana catalana i gironina en nombre d'empreses que han presentat ERTO i també en nombre de treballadors afectats.
 
El regidor ha contextualitzat que a Catalunya hi ha un 33% d'empreses que han presentat un expedient i a la demarcació de Girona, en són un 34%. Pel que fa a nombre de treballadors, a les comarques gironines hi ha 19,2% treballadors afectats, mentre que a Catalunya la xifra és de 18,1%.
 
De tota manera, el regidor Estanis Vayreda creu que el pes de la indústria agroalimentària a la Garrotxa dona esperança per superar la crisi econòmica que comportarà la pandèmia del coronavirus. "Hi ha moltes empreses que continuen treballant i, fins i tot, n'hi ha que treballen més que abans", ha afegit el regidor.
 
"Estem millor com a comarca", ha remarcat Vayreda, ja que a la demarcació hi ha territoris amb una dependència important del turisme i del sector serveis que podria comportar més problemes arran de la crisi sanitària.
 
Malgrat aquesta millora en el punt de sortida, l'alcalde d'Olot, Josep Berga, ha avançat que el consistori ja està treballant en dos paquets de mesures per ajudar a les persones afectades per la crisi. Per una banda, hi ha un bloc destinat a l'àmbit social en què s'estan treballant propostes com ara no cobrar les quotes de les llars d'infants, resoldre problemes amb l'habitatge o augmentar els recursos del Centre de Distribució d'Aliments.
 
Per altra banda, també es prepara un bloc centrat en la reactivació econòmica. Berga ha matisat que actualment "és el menys concret" perquè encara s'estan acordant les mesures. A més, l'alcalde ha destacat que fins que no s'acabi el confinament no podran veure l'afectació real de la crisi a la capital garrotxina.
 
De tota manera, l'alcalde ha garantit que s'estan treballant mesures amb la resta de grups de l'oposició i hi ha una entesa majoritària amb les línies de treball. Es preveu que es vagin aprovant al ple les mesures pertinents, però també caldrà buscar fons de finançament. L'alcalde ja ha avisat que s'haurà de "refer el pressupost" municipal del 2020 perquè hi havia "una previsió d'ingressos i despeses que ara ha canviat".