Unió de Pagesos alerta d'una plaga de senglars a Girona

El sindicat denuncia que en alguns camps els animals han fet malbé fins al 90% de la collita

Unió de Pagesos ha explicat que en la darrera dècada, especialment en els últims cinc anys, han augmentat "desmesuradament" el nombre de senglars a les comarques gironines i ha detallat que actualment aquests animals són "una plaga". Segons el sindicat, es tracta d'una espècie que s'adapta molt fàcilment a nous entorns i, per això, s'ha anat estenent a noves zones. El sindicat ha denunciat també "el joc d'interessos, traves o xoc d'egos personals" entre l'administració, els Agents Rurals i els caçadors per fer batudes per disminuir el nombre de senglars a la zona.

"Els pagesos ens quedem fora de la discussió però som qui patim els danys i les conseqüències dels senglars", ha ressaltat el coordinador territorial a Girona del sindicat, Xavier Frigola. El sindicat ha explicat que els animals, en alguns camps, han arribat a fer malbé el 90% dels cultius de blat de moro. Frigola ha destacat que normalment els animals afecten entre el 30 i 40 per cent de les collites, uns danys que els pagesos asseguren que no poden "suportar més".

Els animals no només fan malbé les collites sinó que disminueixen la producció dels cultius. A més, també afecten la maquinària dels agricultors perquè, a l'hora de fer la collita, el moviment de terra que provoca el pas dels senglars dificulta el pas dels tractors. "Els senglars quan passen per un camp fan forats i llavors el menjar no es pot recollir bé i perjudica la maquinària", ha explicat el membre de la comissió permanent del sindicat, Miquel Puigdevall.

Canvi de plantacions per combatre les destrossesdels senglars

Segons el sindicat, molts pagesos han hagut de canviar les seves plantacions de blat de moro i gira-sol per una altra mena de llavors. No obstant això, UP assegura que els animals continuen "arrasant" els camps i els cultius i causant pèrdues de milers d'euros. Per això, segons el sindicat, molts pagesos han decidit abandonar els camps que es troben en zones més muntanyoses perquè no poden fer front als danys i les despeses. Segons el sindicat, els camps més afectats per les destrosses dels animals es troben a les comarques del Pla de l'Estany i la Garrotxa. Al mateix temps, Unió de Pagesos ha criticat les empreses asseguradores perquè no "ajuden al pagès" en els seus problemes.

Per aquests motius, Unió de Pagesos reclama a l'administració que "agilitzi" els tràmits per fer batudes i també demana als caçadors que siguin "més eficaços". Segons Frigola, el "lobby de caçadors és molt potent" i els seus membres es prenen la caça més aviat "com un esport" i, per tant, "ja els hi va bé que els senglars creixin".

Segons el sindicat, els principals problemes que existeixen a l'hora de controlar aquesta "plaga"són la prohibició de balins, la manca de batudes excepcionals, les traves de les diverses administracions o el creuament del senglar salvatge amb el porc domèstic que fa que les famelles tinguin més cries, entre d'altres. Per això demanen a l'administració mesures i solucions "serioses" per combatre la "plaga de senglars" i també l'augment de cabirols a la zona.

Entre d'altres idees possibles, el sindicat proposa esterilitzar les femelles dels senglars o organitzar més batudes excepcionals. "Nosaltres no som tècnics per saber què s'ha de fer però tenim clar que els pagesos no poden suportar més els danys d'aquests animals", ha conclòs Frigola.