La Policia Local de Torroella obliga una família a abandonar la seva segona residència

S'han incrementat els controls per evitar s'incompleixi el confinament

La Policia Local de Torroella de Montgrí (Baix Empordà) ha intensificat aquest darrer cap de setmana els controls de vehicles i de vianants. Fruit d'aquests controls i gràcies a la col·laboració ciutadana es va denunciar una família que va ser obligada a retornar al seu domicili habitual per incomplir les restriccions de mobilitat decretades a l'estat d'alarma pel coronavirus. Entre el divendres i el diumenge es van establir 32 controls, es van aturar 515 vehicles i es van identificar un total de 486 persones. El dispositiu especial es mantindrà durant tota la Setmana Santa.

En el moment de fer les identificacions, els agents de la Policia Local contrasten les dades facilitades amb el padró municipal. Així mateix, també s'han fet indagacions presencials a les urbanitzacions demanant informació als residents habituals per saber si havien detectat persones de segones residències.

De l'operatiu es pot concloure que no s'ha registrat cap repunt en el nombre d'arribades de segones residències. En la majoria de casos detectats, o bé les persones i famílies havien arribat abans del dia 13 de març, o bé tenen fixada la seva primera residència al municipi. Així mateix, en conjunt s'ha pogut constatar un elevat grau de compliment de les mesures de confinament decretades, ja que en total s'han interposat nou denúncies, la majoria d'elles per desplaçaments indeguts.

Controls als supermercats

L'operatiu de control i vigilància s'ha desplegat a diferents punts de la via pública, però també als accessos als supermercats, punts de primera necessitat aquests dies i amb molta afluència. En aquests punts es fan comprovacions a través dels tiquets de compra acumulats aquests dies per certificar que els clients o bé són residents habituals o bé estan establerts al municipi d'abans del confinament. Aquest cap de setmana, als supermercats s'han controlat 53 vehicles i identificat 72 persones.

Amb tot, s'han identificat un nombre important de persones de fora del municipi, als quals se'ls adverteix que sempre que puguin han de prioritzar les compres en els establiments més propers al seu domicili, per evitar desplaçaments. No obstant això, en la majoria de casos provenen de pobles de la rodalia que no disposen de tots els serveis per abastir-se.

Col·laboració ciutadana

Amb l'objectiu de controlar el possible establiment de persones i famílies de segones residències la Policia Local també ha comprovat presencialment les trucades ciutadanes que han rebut. En aquest sentit, es demana a la població que en cas de detectar alguna situació d'aquest tipus poden trucar, de manera anònima, per tal que s'iniciïn les indagacions oportunes. En l'actual context de crisi sanitària s'ha de ser molt responsable i prioritzar el confinament en el domicili habitual, per evitar el col·lapse dels recursos sanitaris.