L’Ajuntament de Girona comença avui un cicle de conferències dedicat al Govern de la ciutat

L’Arxiu Municipal organitza les xerrades, que enguany giraran al voltant del govern local entre la Guerra del Francès i la fi del franquisme

El cicle comprèn un total de sis conferències que tindran lloc entre els dies 26 d’abril i 31 de maig a les dependències de l’Arxiu Municipal de Girona. S’obrirà aquest vespre (19.30 h) amb la conferència de Joan Boadas, Lluís-Esteve Casellas i Anna Gironella sobre els documents de govern de l’Arxiu Municipal i seguirà amb les conferències dels historiadors Genís Barnosell (“La Girona napoleònica”), Mònica Bosch (“El municipi liberal”), Lluís Maria de Puig (“Revolució i restauració”), Joaquim Nadal (“La II República i la Guerra Civil”) i Josep Clara (“El franquisme a Girona”).

Tal com també es va fer en el cicle de l’any passat, les diferents contribucions, a càrrec d’un seguit d’historiadors, coneixedors de les distintes conjuntures polítiques evocades, abordaran la problemàtica enunciada en una perspectiva múltiple, és a dir, no solament de portes endins (assenyaladament, el municipi), sinó també en relació amb aquelles instàncies externes (estat, Església, partits polítics) que condicionaven o constrenyien a la pràctica el governament local.

El cicle comptarà també amb la col·laboració del Museu del Cinema, on es projectaran dues pel·lícules relacionades amb el tema, concretament Wichita (Wichita, ciudad infernal), de Jacques Tourneur, i The Last Hurrah (El último hurra), de John Ford, els dies 8 i 22 de maig respectivament.
Cal remarcar que els textos dels ponents quedaran recollits en un volum que serà publicat pel Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP) de l’Ajuntament de Girona i es podrà consultar en la seva versió digital a la pàgina web de l’SGDAP. Actualment, ja s’hi poden consultar les sis edicions anteriors: “El govern de la ciutat (I): de la Gerunda romana (segle I aC) a la Girona borbònica (segle XVIII)” (any 2011), “Ensenyar i aprendre. Mestres i estudiants a la Girona del segle XX” (any 2010), “Girona 1939-1953. Exilis, repressions i complicitats” (any 2009), “Girona i la Guerra del Francès (1808-1814)” (any 2008), “Església, societat i poder a Girona. Segles XVI-XX” (any 2007),  “Segona República i Guerra Civil a Girona (1931-1939)” (any 2006).