Blanes elimina complements i redueix hores extres dels treballadors públics

Amb la mesura el consistori espera estalviar 800.000 euros del pressupost

Són mesures per estalviar despesa però també de "justícia social", segons paraules de l'alcalde, Josep Marigó (PSC), que considera que els treballadors públics han de ser "conscients" que també se'ls ha d'exigir esforços quan al mateix temps els ciutadans estan patint les conseqüències de la crisi amb un augment dels impostos municipals "com mai". En aquest sentit, han subratllat que les retallades presentades aquest dijous són l'alternativa a l'eliminació de llocs de treball, una mesura que des de l'equip de govern es vol evitar.

Per altra banda, Marigó ha subratllat la necessitat de tirar endavant mesures de contenció perquè sinó, ha dit, "acabarem l'any tant malament com l'anterior i això no pot ser". Cal recordar que a dia d'avui els pressupostos estan prorrogats i l'ajuntament s'ha d'acollir a un pla d'ajust per poder demanar crèdit per als prop de 14 MEUR de deutes pendents de pagar -el gruix més important és un deute històric amb una empresa de neteja en litigi de gairebé 10 MEUR- inclosos en el pla especial d'Hisenda per poder pagar factures pendents.

Mesures per reduir la despesa de personal

El capítol de personal va representar una despesa de 13,81 MEUR el 2011, el que representa un terç de la despesa current. Actualment hi ha 295 treballadors en plantilla, a banda de 26 més de temporals que no estan inclosos al conveni col·lectiu perquè formen part de programes o subvencions.

Entre les mesures que està previst que s'aprovin aquest dijous i que entraran en vigor en la nòmina del mes de maig, hi ha l'eliminació del complement de productivitat (valorat en 215.000 euros); els ajuts socials per temes com ara estudis, pròtesis dentals, ulleres o naixements, per un valor de 46.500 euros anuals que aquest any suposarà un estalvi de 23.500 euros. També s'elimina l'assegurança de vida dels treballadors, valorat en 52.000 euros, tot i que es manté l'assegurança de seguretat civil lligats a les tasques a desenvolupar, i desapareix l'ajut sindicat de 1.300 euros al mes. Les hores extres també es redueixen de forma dràstica. Mentre que el 2011 van tenir un cost de 175.000 euros, aquest any es vol reduir fins a un màxim de 50.000 euros.

Destaca també la supressió del que anomenen prorrateig del complement per treballar fora de l'horari habitual, després de veure que no es complien les hores estipulades en el conveni del 2004 on fixava un total de 580 hores extres anuals dividides per les catorze pagues. La regidora de Recursos Humans, Lourdes Fàbrega, ha explicat que un cop revisat s'ha vist que a la pràctica només es fan un promig de 435 hores i per tant la diferència es va cobrar sense haver-se treballat. A partir del mes de maig, però, s'elimina aquest concepte i només es pagaran les hores que es facin. Aquesta mesura ha de suposar un estalvi anual de 77.000 euros, i en el cas d'aquest 2012 serà de 70.000 euros.

Combatre l'absentisme

Per tal de reduir l'absentisme laboral, que en el cas d'alguns treballadors és superior del que es considera "normal" de col·lectius com ara la policia local i brigades, s'ha decidit que no es complementarà fins al 100% el salari durant els tres primers dies de baixa, però sí a partir del quart dia per evitar penalitzar els treballadors amb malalties més llargues. Sobre aquest aspecte, Marigó s'ha mostrat contundent hi ha recordat que les "recurrències de baixes" que s'han observat en alguns casos no són "justes" perquè el que fan és carregar amb més treball a la resta de companys.

La reducció del salari entre un 2 i un 12%

Quedarà pendent una segona mesura d'estalvi que suposarà una reducció proporcional del salari dels treballadors entre un 2% en els casos de nòmines més baixes fins a un 12% en les més elevades. Aquesta mesura, però, està supeditada al decret que l'estat espanyol té pendent d'aprovar i que fa referència a una ampliació de la jornada laboral, de 35 a 37,5 hores setmanals, i per tant caldrà veure com s'aplica per evitar "greuges acumulats", és a dir, que es retalli el sou per dues bandes. La mesura ha de suposar un estalvi de 200.000 euros a l'any.

Una xoriçada en contra

Abans del ple, el personal i el comitè d'empresa -representat per CCOO i UGT- han organitzat una 'xorissada popular' davant del consistori per després fer un acte de protesta en contra de les retallades. Consideren que no hi ha hagut prou diàleg i que deixen sense efecte, diuen, la major part del conveni laboral vigent. El consistori, en canvi, ho nega i defensa que s'ha buscat el diàleg en tot moment, amb nou reunions de la mesa negociadora, i recorden que no estan obligats a negociar les mesures per l'excepcionalitat en què es troba l'administració pública. "Hem volgut mostrar una volunat de transperència i diàleg en ser mesures que no són de l'agrat de ningú", ha declarat Fàbrega. També ha volgut deixar clar que tant bon punt el context econòmic sigui favorable, les mesures preses quedaran anul·lades i per tant les retallades són de caràcter temporal.