Unanimitat dels 27 regidors de l'Ajuntament de Girona per ''anar de la mà'' a l'hora de combatre el coronavirus

El consistori crea un ajut d'urgència per famílies necessitades

Unanimitat dels 27 regidors de Girona per "anar de la mà" a l'hora de combatre el coronavirus i "afrontar amb més força" la situació actual i l'escenari que vindrà. Tots els grups del consistori (JxCat, Guanyem Girona, PSC, ERC i Cs) han subscrit una declaració institucional i s'han conjurat a fer pinya contra la pandèmia.
L'alcaldessa, Marta Madrenas, que ha llegit la declaració a l'inici del primer ple exclusivament telemàtic, confia que el consistori pugui destinar el 100% del superàvit del 2019 -a Girona, més de 4 MEUR- a pal·liar els efectes, tant econòmics com socials, el que coronavirus deixarà a la ciutat. Aquest dilluns, el consistori ha creat un ajut d'urgència de 30 euros setmanals per a famílies que s'han quedat sense ingressos.
 
"Els nous reptes de ciutat derivats de la crisi de la covid-19 es desencallaran només si hi som tots", continua l'escrit. I reitera: "Són una dificultat que només podrem combatre amb la suma de tots. I ho farem així perquè és de justícia, perquè precisament això hem demanat a la nostra ciutadania: que es cuidin els uns als altres i facin pinya".

La declaració agraeix també la "tasca imprescindible" que fan els sanitaris per pal·liar els efectes de la pandèmia i tots aquells serveis essencials (policia, protecció civil, botigues d'alimentació, serveis socials...) que aquest dies "s'exposen al perill d'infectar-se per garantir la disponibilitat dels serveis bàsics per a tota la ciutadania". A més, també posen de relleu "l'esforç, el civisme i la responsabilitat" de la gran majoria de gironins i gironines a l'hora de respectar el confinament.

"Tots els grups municipals ens comprometem a afrontar aquest repte de la forma més determinada i conjunta i amb totes les eines i recursos de què disposa l'Ajuntament de Girona", reitera la declaració institucional. I conclou: "Ens comprometem a ser-hi, a estar al vostre costat pel que faci falta, perquè entre tots i tots ens en puguem sortir. Perquè ens en sortirem!".

Destinar el 100% del superàvit

L'alcaldessa de Girona també ha dit que confia que el govern espanyol permeti que els ajuntaments puguin destinar el 100% del superàvit a afrontar les conseqüències de la pandèmia. De moment, es permet fer-ho amb el 20%. Madrenas, però, ja ha dit que espera que aquest percentatge s'estengui a tot el romanent.

A Girona, el superàvit del 2019 és de 4.016.000 euros. L'alcaldessa ha dit que confia que tota aquesta quantitat es pugui destinar a "ajudar a la ciutadania", sobretot tenint en compte que els col·lectius vulnerables augmentaran "enormement". "Estem parlant que, dins la crisi que serà irremeiable, hi haurà persones que mai abans havien necessitat ajuda, i que ara en precisaran", ha dit l'alcaldessa.

Madrenas també ha explicat que, de moment, veure com el coronavirus afectarà les arques municipals és encara una incògnita. Perquè a tots aquells ingressos que es deixaran de percebre, caldrà sumar-hi també aquells que s'esperaven d'altres administracions –com l'Estat- i que ara es poden veure reduïts.

Nou ajut d'urgència

Els punts de l'ordre del dia d'aquest primer ple telemàtic eren pocs. I molts, pràcticament de tràmit. El consistori, entre d'altres, ha aprovat adherir-se a l'Estratègia de la Bicicleta Catalana 2025, actualitzar l'IPC per a la pròrroga del contracte del servei de recollida de residus i neteja viària (en espera que es faci el nou concurs) o requerir a l'empresa que gestiona l'aparcament soterrani de la plaça Calvet i Rubalcaba –la del mercat del Lleó- que li acrediti que els ascensors han passat la revisió del 2019.

Els punts s'han aprovat ràpid. I a l'apartat de precs i preguntes, novament, la situació que pateix la ciutat per la pandèmia ha tornat a centrar la sessió telemàtica. Aquí, per exemple, la regidora de Drets Socials ha explicat que el consistori ha creat un nou ajut d'urgència destinat a aquelles famílies que s'han quedat sense cap ingrés econòmic arran de la situació generada per la covid-19.

Són famílies que no formen part del recorregut habitual de serveis socials, però que necessiten recursos immediats per poder-se alimentar, ja que no tenen fonts d'ingressos (per exemple, treballadores de la llar o gent que depèn de l'economia submergida). La regidora de Drets Socials ha explicat que, fins ara, aquestes ajudes eren de 50 euros i s'atorgaven en un termini màxim de 24 hores.

D'ençà que va començar l'estat d'alarma, se n'han concedides 182. I ara, allò que es fa és "regularitzar-les", ha precisat la regidora.

De moment, l'assistència es donarà a través de diners en metàl·lic, si bé d'aquí a poc es farà a través de targetes moneder. L'ajuda serà de 30 euros setmanals durant quatre setmanes. En cas de famílies amb més d'un fill o amb despeses superiors, l'import de l'ajut serà de 60 euros. Pi ja ha precisat, a més, que el termini de quatre setmanes serà prorrogable en funció de les necessitats.

Aliments al Sector Est

D'altra banda, la regidora de Drets Socials també ha explicat que, en paral·lel al Centre de Distribució d'Aliments (CDA) de Can Gibert del Pla, que es mantindrà obert per abastir les famílies amb necessitat d'aquest barri, Santa Eugènia i Sant Narcís, l'Ajuntament també obrirà un espai de repartiment per al Sector Est. Aquí, les cistelles es donaran dos dies per setmana i a la resta de la ciutat, el repartiment es farà a domicili.

D’altra banda, el consistori manté la beca menjador a les 90 famílies que ja rebien l’import íntegre d’aquesta ajuda a través de l’Ajuntament de Girona. L'equip de govern ha decidit mantenir la beca ja que els Serveis Socials la consideren necessària, tot i no entrar dins els paràmetres de la Generalitat de Catalunya.

D'altra banda, la regidora d'Educació, Eva Palau, també ha explicat que han fet un sondeig a les diferents escoles de la ciutat (s'ha parlat amb 21 de les 39) per veure de quina manera es pot afrontar l'ensenyament en línia durant el tercer trimestre. Palau també ha explicat que, des del Departament d'Educació, se'ls ha demanat quina disponibilitat tenen de tauletes o ordinadors en cas que calgués cedir-ne.

Sense "endarreriments" amb les incineracions

Per últim, el regidor de Sostenibilitat, Martí Terés, ha fet referència a l'estat en què es troben els serveis funeraris a la ciutat. Després que Guanyem Girona s'hagi queixat sobre la limitació de preu a 1.900 euros, dient que era molt semblant a allò que s'havia pactat per a un enterrament bàsic, Terés ha explicat que aquesta quantitat els havia semblat ajustada i recollia allò que calia (per exemple, perquè els difunts per la covid-19 han de posar-se en una mena de bosses estanques per evitar contagis).
 
El regidor també ha explicat que, a diferència de l'alerta que ha llançat Barcelona, la funerària Mémora no acumula "endarreriments amb les incineracions" i està fent "un esforç extraordinari per poder tenir sota control una situació que és d'alta complexitat". Per últim, un cop acabi la pandèmia, l'Ajuntament de Girona també preveu impulsar un acte d'homenatge en record als difunts per la covid-19.