Retiren més de 52.000 peixos exòtics de l'estany de Banyoles

S'han alliberat exemplars de barb de muntany i bagres per repoblar aquestes espècies autòctones

Fins a 7.000 exemplars és la xifra prevista de barbs de muntanya que durant aquest any s'alliberaran a l'estany, a banda d'un miler més a l'estanyol del Vilar i 500 a la bassa de la Draga. Aquests dos últims indrets es van utilitzar com a prova pilot durant l'any passat per estudiar la reintroducció d'aquesta espècie i també la bagra. Aquesta última és la que de moment ha donat senyals més evidents de bona adaptació. "Hem comprovat que s'han establert bé, han crescut i tenen bona salut", explica Quim Pou, l'especialista en peixos del Projecte Estany, que compta amb fons europeus del programa Life + Natura iniciat el 2010 a través del Consorci de l'Estany de Banyoles.

Pel que fa al barb, que està en perill d'extinció, caldrà fer més mostrejos perquè fins ara no s'ha detectat una presència important. Sí que s'ha descartat una "mortalitat massiva", ja que els pescadors constaten que se n'han pescat. Aquesta és una espècie que neda a més profunditat i això pot haver dificultat la seva detecció.

Les dues espècies autòctones tenien una presència residual en dues rieres que connecten amb l'estany. Durant la primavera, s'espera que es reprodueixin i poder arribar així a passar de tenir un miler d'exemplars de barbs a un mínim de 10.0000, el que suposa un augment del 1.000%. Per evitar contaminacions amb altres poblacions d'altres conques fluvials, el que s'ha fet és capturar els exemplars de la conca del Ter.

Repoblar aquestes dues espècies també serà beneficiós per a la població de naides -musclos d'aigua dolça- de l'estany, que també estan en perill d'extinció. Els dos peixos són portadors de les larves d'aquests mol·luscos i per tant contribueixen al procés de reproducció. El Projecte Estany també inclou la recuperació i repoblació de naides en aquest entorn natural.

Captures d'exòtics per poder reforçar els autòctons

La principal amenaça de la diversitat de l'estany és l'elevada presència de peixos al·lòctons, que representen més del 99% del total. És per això que, abans de fer repoblacions d'autòctons, s'han concentrat els esforços a extreure'n el màxim nombre possible i el resultat ha estat que en els dos últims anys s'han capturat i sacrificat 52.500 peixos exòtics, la gran majoria perques americanes o blackbass (un 52%) i el peix sol (42%). En una xifra molt menor s'han retirat també altres espècies com ara carpes, perques i sandres.

L'objectiu és capturar els de majors dimensions perquè són els més depredadors -s'alimenten d'altres peixos- i amb més capacitat reproductora. "Si mantenim a ratlla el blackbass, altres peixos també podran conviure al mateix entorn, especialment les que es volen potenciar", assenyala el coordinador tècnic del Projecte, Miquel Campos. Les captures fetes a dia d'avui han permès extreure el 50% la població adulta de perques americanes i fins a un 70% dels exemplars majors de cinc anys que fan uns 40 centímetres.

Les captures per reduir la presència d'exòtics es mantindran fins al 2013, a banda de les repoblacions d'autòctons previstes. Si les previsions s'acompleixen, l'estany de Banyoles serà un dels "pocs o únics espais naturals amb una mportant població d'espècies autòctones i per tant serà un plus afegit per atraure col·lectius com el pesquer", apunta el president del Consorci de l'Estany, Salvador Ros.