Torramadé diu que els ajuntaments no hi poden fer més davant dels desnonaments

La PAH demana la dimissió de la regidora de l'àrea d'Atenció a les Persones per com ha gestionat el cas

Expectació al ple de Salt d'aquest dimarts per la intervenció d'IpS amb relació al desnonament d'ahir a la localitat i l'actuació dels Mossos. El regidor d'Independents, Ferran Burch, ha aprofitat el torn de preguntes de la sessió plenària per denunciar l'actuació "desproporcionada" de la policia, i per demanar explicacions pel retard en la creació de la taula de coordinació per l'habitatge, que encara no s'ha materialitzat sis mesos després de la seva aprovació per ple.

L'alcalde de Salt ha respost que "les coses no són tan fàcils" i ha remarcat que de moment han aconseguit la complicitat de Càritas o del Col·legi d'Advocats per participar-hi, per exemple. Sobre una eventual participació dels grups municipals a la taula, Torramadé no ha volgut avançar si serà possible o no, i s'ha limitat a subratllar que crearan una mesa "perquè funcioni".

Torramadé també ha defensat l'actuació del govern municipal i dels serveis socials del consistori, i ha remarcat que la implicació de l'equip de govern en el cas que va culminar en el desnonament d'ahir ha estat "màxima". També ha emplaçat Burch a dirigir-se al Consorci de Benestar Social Gironès-Salt si no està d'acord en la gestió d'aquest ens, que "fins avui no s'ha polititzat mai", ha subratllat l'alcalde de Salt.

Finalment el regidor d'IpS ha demanat al consistori que "faci molt més del que s'està fent" per evitar situacions com el desnonament d'ahir. Una petició davant la qual Torramadé ha lamentat que es demana als ajuntaments unes actuacions que "gairebé són legislatives" i que "passen molt per sobre de les seves capacitats".

Els membres de la PAH, drets en senyal de protesta

Durant la intervenció del regidor d'IpS sobre el desnonament d'ahir i la taula de l'habitatge, una quinzena de persones de la PAH s'han aixecat com a mostra de rebuig de l'actuació policial i de com l'Ajuntament ha gestionat el cas d'aquesta família. Ensenyaven sis dits de la mà per recordar que el consistori encara no ha materialitzat la taula de l'habitatge sis mesos després que s'aprovés per ple la seva creació. Al final de la intervenció de Bruch els membres de la PAH han aplaudit i han abandonat la sala de plens.

La PAH vol la dimissió de la regidora d'Atenció a les Persones

Afuera s'ha mostrat indignada per la resposta de Torramadé a les preguntes d'IpS i ha lamentat que no hagi condemnat l'actuació policial "desmesurada" i "agressiva" dels Mossos en el desnonament d'aquest dilluns, que va acabar amb un veí d'Olot de 48 anys i malalt de càncer amb la tíbia aixafada, i quatre persones més ferides per contusions -entre elles la mateixa portaveu de la PAH, amb el dit embenat i un blau considerable a la cuixa.

La portaveu de la PAH a Girona també ha explicat que demanaran a l'Ajuntament la dimissió de la regidora d'Atenció a les Persones de Salt, Fanny Carabellido, per com ha gestionat el cas d'aquesta família que, amb un nen petit de 3 anys i un altre de sis mesos, ahir va haver d'abandonar el pis on vivia.

ICV-EUiA demanarà explicacions al conseller d'Interior per l'actuació policial a Salt

D'altra banda, el parlamentari d'ICV-EUiA Jaume Bosch aprofitarà la sessió de control del Parlament d'aquest dimecres per fer una interpel·lació sobre les polítiques de seguretat del Departament d'Interior. Un dels temes que qüestionarà serà l'actuació dels Mossos d'Esquadra en el desnonament de Salt.

Així mateix, Afuera i una altra representant de la PAH assistiran al ple del Parlament com a públic. Tot i que no tindran la possibilitat d'intervenir-hi, s'intentarà que sigui visible que les dues pertanyen a la Plataforma. Una desena més de membres de la PAH seguiran la sessió des d'una sala annexa i a través d'una pantalla.