'Girona, Temps de Flors' aposta per atreure turistes que pernoctin a la ciutat

Atraccions a la Copa, ofertes en hotels, botigues obertes fins a la mitjanit i visites nocturnes, principals novetats

L'exposició floral de Girona arriba a la 57ena edició. Aquest matí s'ha fet la presentació de la programació que l'ajuntament ha preparat per als dies del 12 al 20 de maig. L'equip de govern de CiU ha volgut fer un pas més en la preparació de l'esdeveniment que més visitants porta a la ciutat. "Volem reforçar i ampliar els actes amb els mateixos recursos", ha explicat l'alcalde, Carles Puigdemont, que també s'ha fixat com a objectiu atreure més visitants que no només vinguin a passar el dia sinó que es quedin a dormir a la ciutat i facin despesa als comerços i restaurants.

Segons l'alcalde, la voluntat de CiU ha estat mantenir tot allò que fins ara ha funcionat bé però introduir canvis que permetin atreure més visitants i oferir-los més opcions per passar tota una jornada a Girona o allargar l'estada diversos dies. I aconseguir això amb el mateix pressupost que l'any passat, uns 200.000 euros. Un exemple d'això és que, per primera vegada, hi haurà unes 35 atraccions de fira al passeig de la Copa, on s'instal·len tradicionalment les barraques per a la Fires de Sant Narcís.

Puigdemont ha explicat que aquesta iniciativa està especialment pensada per al públic familiar perquè és un "complement ideal". "Girona és una ciutat ideal per acollir famílies i els hem d'oferir el màxim d'opcions", ha defensat. Gràcies a la instal·lació de les fires, l'ajuntament ingressarà 50.000 euros per les taxes que pagaran els firaires.

Ofertes en hotels i botigues obertes fins a la mitjanit

Per incentivar l'ocupació hotelera durant 'Girona, Temps de Flors' -especialment en els dies d'entre setmana- els hotels ofereixen tres nits al preu de dos. L'oferta és vàlida fins el 20 de maig, el darrer dia de l'exposició floral.

Altres novetats que presenta l'exposició d'enguany és que, per primer cop, es podran visitar els monuments florals fins a la mitjanit. El dia serà el dissabte 19, coincidint amb la Nit dels Museus. L'organització de l'exposició, per tant, haurà d'il·luminar expressament aquests espais.

A més, l'ajuntament també ha aconseguit l'autorització de la Generalitat per tal que totes les botigues que ho sol·licitin puguin obrir aquesta mateixa nit fins a les dotze. "Volem aconseguir més activitat econòmica", ha defensat la regidora de Turisme i Comerç.

Per primer cop, també hi haurà fins a quatre trenets turístics que no només faran un recorregut pel Barri Vell sinó que oferiran itineraris fora muralla fins al Monestir de Sant Daniel o fins al Castell de Montjuïc, passant per la Vall de Sant Daniel.

Més patis i nous espais

Pel què fa al nombre de patis, es passa dels 82 de l'any passat a 85 d'enguany i es reincorpora l'espai del refugi antiaeri i s'hi afegeix l'església del Mercadal, la Torre de la Muralla i espais a la via pública com el carrer Bellaire, davant del Punt de Benvinguda de la Rambla o a l'exterior de l'edifici de la Generalitat. L'ajuntament també ha acordat mantenir més enllà de l'exposició alguns muntatges florals que es facin a jardins de la ciutat. Com a novetat, aquest any hi haurà cinc espais florals al barri de Sant Narcís, amb la voluntat d'implicar la resta de barris també en la celebració de la mostra floral.

Enguany es manté la proposta dels menús gastronòmics amb flors -una idea impulsada per l'Associació d'Hostaleria de Girona i Radial- i aquest any es passa dels quatre restaurants que es van sumar a la iniciativa l'any passat a un total de 25 establiments adherits. Pel què fa al concurs d'aparadors, hi participen 79 botigues.

Més promoció a Barcelona i la Catalunya del Nord

Una altra de les novetats serà la major promoció que es vol fer de l'esdeveniment fora de les comarques gironines. Per primera vegada, l'exposició es presentarà al Palau Robert de Barcelona, on els germans Roca, del Celler de Can Roca, faran també d'amfitrions de la ciutat. La presentació és el 2 de maig i es fa amb la voluntat de donar més "rellevància nacional" a l'exposició de flors, ha dit l'alcalde. La promoció a la ciutat comtal es complementa amb publicitat sobre Girona i l'exposició de flors que, durant tres setmanes, lluirà un dels tramvies que recorre la zona de la Diagonal.

Un altre dels públics on vol incidir l'ajuntament és a la Catalunya del Nord. Per això, s'està fent publicitat a mitjans locals -diaris i televisions, bàsicament- per donar més rellevància a l'exposició de flor. L'alcalde ha explicat que aquest públic interessa perquè es pot quedar a dormir a la ciutat i gastar en menjar i comerç. Al final de l'exposició, també es convidaran periodistes francesos per "mesurar" l'impacte que ha tingut la campanya i perquè coneguin de primera mà el 'Girona, temps de flors'.

Dades fiables de visitants

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha criticat que fins ara les dades de visitants es calculaven "a ull" i ha dit que aquesta vegada es farà un control de les persones que visiten l'exposició. Segons ha explicat, les hostesses i els encarregats de seguretat de cada espai, tindran un comptador per saber el nombre de persones que passen diàriament per cada espai. Puigdemont ha defensat que cal tenir "dades contrastades" per tal de poder "modular" les campanyes de promoció.

A més, també ha explicat que un estudiant de la UdG centrarà el seu projecte de final de carrera en calcular l'impacte econòmic per al comerç, restaurants i hotels de la ciutat que suposa l'exposició de flors.