'Quan érem feliços', de Rafael Nadal, triomfador del Sant Jordi a les comarques gironines

'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra', de Jonas Jonasson i la primera novel·la de Lluís Llach entre els més venuts

La novel·la de Rafael Nadal, guanyadora del premi Josep Pla 2012, ha estat la gran triomfadora d'aquest Sant Jordi a les comarques gironines. El llibre relata la història d'una coneguda família de la ciutat i també un univers comú lligat a llocs i tradicions de la ciutat que molts gironins reviuen quan llegeixen la novel·la.

'Quan érem feliços' no només s'ha venut molt aquest Sant Jordi sinó que els llibreters asseguren que fa setmanes que és dels títols més demanats. Nadal ha estat signant llibres a Barcelona durant tota la jornada però, segons ha remarcat la presidenta del gremi de llibreters, els dies anteriors ha passat per totes les llibreries de la ciutat per signar exemplars als lectors.

Segons ha explicat la presidenta del gremi, Maria Carme Ferrer, aquest any els llibreters han diversificat els llibres que han dut a les parades i això ha fet que els lectors tinguin més opcions i hi hagi disparitat entre els llibres més venuts. Ara bé, entre tots els títols també en destaquen dos per sobre de la resta. Per una banda, la novel·la editada per la Campana, 'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra', de Jonas Jonasson, i també la primera novel·la de Lluís Llach, 'Memòria d'uns ulls pintats'.

Ferrer ha destacat com a llibres més demanats altres títols com 'El enredo de la bolsa y la vida', d'Eduardo Mendoza, el darrer llibre de Carlos Ruiz Zafón, 'El prisionero del tiempo', 'Les hores llunyanes', de Kate Morton o 'Un cel de plom', de Neus Martí. Dins de la diversitat que ha reconegut la presidenta que hi ha hagut, també han tingut cabuda llibres més mediàtics com el de l'APM o llibres de cuina com el de Ferran Adrià. En literatura juvenil, el gran triomfador ha estat 'Els jocs de la fam', de Suzanne Collins.

A falta de dades definitives, la presidenta del gremi s'ha mostrat convençuda que el nivell de vendes serà similar al de l'any passat. Tot i que el temps ha respectat la celebració -ha fet vent però no ha plogut-, Ferrer ha dit que s'han trobat amb el fet insòlit de què a l'hora de dinar la Rambla presentava un aspecte bastant buit. "Després la cosa ja s'ha tornat a animar", ha celebrat.

Ferrer ha explicat que a la ciutat de Girona pràcticament la totalitat de llibres que es venen per al públic infantil són en català i que els lectors aposten més per la literatura catalana en general que pels autors que escriuen en castellà.