President, quin llibre em recomana per Sant Jordi?

Artur Mas i Núria de Gispert opten per regalar la novel·la de Joan Sales, Ferran Adrià 'La cocina de los valientes' de Pau Arenós i el president del FC Barcelona tria 'Boom!' de Laura Anguera

El president de la Generalitat, Artur Mas, té clar el llibre que regalarà per Sant Jordi: 'Incerta glòria' de Joan Sales amb motiu del centenari del naixement de l'autor i perquè considera que "cal ajudar a fer conèixer un autor encara mal conegut". El president anima els catalans a llegir la que considera que és la "millor novel·la que s'ha escrit sobre la Guerra Civil". Mas també recomana 'Quan érem feliços' de Rafel Nadal, 'Entre el sabre i la bomba' de Francesc Canosa, un llibre sobre UDC, i 'El menjar de la família' de Ferran Adrià.

Per la mateixa opció es decantarà la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, que també ha escollit 'Incerta glòria' per regalar aquest Sant Jordi, ja que fa uns dies ja va regalarà 'Jo confesso' de Jaume Cabré.

La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, aquesta diada ha escollit les memòries de Neus Català 'Un cel de Plom' de Carme Martí, un llibre que narra el seu periple als camps de concentració de Ravensbrück i de Holleischen.

Els consellers, entre autors catalans i estrangers

Entre els consellers, les opcions són molt diverses. El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, té en ment regalar quatre llibres, dos dels quals d'autors catalans. Així, opta per 'Crim de sang' de Sebastià Alzamora, 'Fronts oberts' de Pau Vidal, 'L'home invisible' de Ralph Ellison i 'L'avi de 100 anys que es va escapar per la finestra' de Jonas Jonasson.

El conseller d'Interior, Felip Puig, es decanta per 'Modesta España' d'Enric Juliana, mentre que el conseller de Salut, Boi Ruiz, i el de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, escullen l'última novel·la de Jaume Cabré, 'Jo confesso'. La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau regalarà el llibre 'Per una educació republicana. Escola i valors' de Gregorio Luri. 'La cançó dels maorís' de Sarah Lark, una novel·la ambientada a Nova Zelanda, és l'opció de la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal.

Els conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, adquirirà 'This Time is Different' de Carmen M. Reinhart-Kenneth Rogoff, mentre que el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell ha explicat que comprarà 'Magical Mathematics: The Mathematical Ideas That Animate Great Magic Tricks' de Persi Diaconis i Ron Graham , dos dos professors nord-americans de les universitats de Stanford i San Diego, a Califòrnia. Josep Maria Pelegrí, conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, opta "per desconnectar del dia a dia" el llibre 'Amb l'alè al clatell' de Henning Mankell. Finalment, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, també tria la premiada obra 'Quan érem feliços' de Rafel Nadal.

El portaveu del Govern, Francesc Homs, es decanta per 'Notícies d'abans d'ahir. Llengua i cultura catalanes d'abans d'ahir al segle XX' d'August Rafanell.

Jordi Pujol recomana Jaume Cabré i Pasqual Maragall Josep Maria Vegara i un llibre per a infants

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, recomana l'última novel·la de Jaume Cabré, 'Jo confesso' mentre que Pasqual Maragall opta per 'Miradas, palabras, huellas' de Josep Maria Vegara, que ha estat molt relacionat amb l'expresident perquè va ser regidor a l'ajuntament; i el volum 'Jo de gran vull ser alcalde' de Salvador Comelles amb il·lustracions de Jordi Vila. El llibre és una iniciativa solidària perquè els guanys es destinen a la Fundació Pasqual Maragall.

Pere Calders, Jaume Cabré, Sebastià Alzamora o Vargas Llosa per als líders polítics

El secretari general de CiU, Oriol Pujol, regalarà 'Tots els contes' de Pere Calders, amb motiu del centenari del seu naixement. 'Jo confesso' de Jaume Cabré és el llibre pel que opta el primer secretari del PSC, Pere Navarro, mentre que l'últim assaig de Mario Vargas Llosa, 'La civilización del espectáculo', en el que el Premi Nobel de la Literatura posa de relleu la mort de la cultura, és l'opció de la presidenta del PPC, Alicia Sanchez-Camacho.
El llibre li agradaria que li regalessin al secretari general d'ICV-EUiA, Joan Herrera, per Sant Jordi és 'El lector de Julio Verne' d'Almudena Grandes, al president d'ERC, Oriol Junqueras, 'Bones Intencions' de Maria Mercè Roca i 'Crim de Sang' de Sebastià Alzamora, a Uriel Bertran 'What catalans want' de Toni Strubell, diputat de SI, i l'última novel·la de Carlos Ruiz Zafón és l'opció d'Albert Rivera.

Pels alcaldes, autors locals

L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, opta pel llibre d'Antoni Vives 'Les banderes de l'1 d'abril', la mateixa opció que el president de l'Institut Ramon Llull, Vicenç Villatoro. Mentre que el cap de l'oposició i president del grup municipal del PSC a Barcelona, Jordi Martí escull 'Paseos con mi madre' de Javier Pérez Andujar.

La majoria dels alcaldes de demarcacions es decanten per autors locals. Així, l'alcalde de Girona, Carles Puigdemon, escull la novel·la de Rafel Nadal; el de Tarragona, Josep-Fèlix Ballesteros, tria 'El mercader' de l'autora tarragonina Coia Valls i 'Tarragona la Guerra del Francès (1808-1813)' de Quaderns de l'Arxiu, que edita lAjuntament de Tarragona; l'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, escull l'edició crítica d''Els col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa' de Cristòfor Despuig; el de Manresa, Valentí Junyent, opta per 'Quan érem feliços' de Rafel Nadal; mentre que l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, en tria qualsevol que sigui d'un autor lleidatà.

El món de la comunicació

La directora de TVC, Mònica Terribas, recomana la primera novel·la de Lluís Llach, 'Memòria d'uns ulls pintats' perquè ja l'ha llegit i l'ha "fascinada". La periodista Raquel Sans vol que li regalin 'El món d'ahir. Memòries d'un europeu' Stefan Zweig, mentre que el seu company d'informatius, Ramon Pellicer, regalarà 'Fago' de Carles Porta.

A Joan Barril li agradaria que li regalessin l''Atlas of the world' del The Times, Ariadna Oltra comprarà la novel·la del també periodista Xavier Bosch 'Homes d'honor' i Xavier Coral escull 'Jo Confesso' de Jaume Cabré. Toni Soler regalarà 'Bàsquet, Scrabble i tu' de Sílvia Soler i Ferran Muñoz, una novel.la per joves escrita a quatre mans per una mare i el seu fill adolescent.


El president del Barça, xefs, humoristes, directors de teatre i empresaris

L'humorista Toni Albà recomana aquest Sant Jordi 'Entre la mentida i l'oblit' de Francesc-Marc Álvaro; el pallasso Tortell Poltrona opta 'Anem al circ. Els contes d'en Fermí i la Valentina' de Joan Romaní; i l'empresari publicista Lluis Bassat 'Reinventarse' de Mario Alonso, 'Por qué los profesionales no comunicamos mejor' del periodista Manuel Campo Vidal i 'No hay silencio que no termine' d'Ingrid Betancourt.

La triestrellada Carme Ruscalleda comprarà 'Un cel de plom' de Carme Martí, Joan Roca d'El Celler de Can Roca opta per la novel·la premiada de Rafel Nadal i Ferran Adrià 'La cocina de los valientes' de Pau Arenós.

El president del FC Barcelona, Sandro Rosell, tria 'Boom!' de Laura Anguera i el director Paco Plaza regalarà 'L'any de la plaga' de Marc Pastor.

El director del TNC, Sergi Belbel, escull 'Fins que passi la teva fúria' d'Asa Larsson, mentre que el del Lliure, Lluís Pasqual, 'Una comedia canalla' del valencià Ivan Repila. Amb un toc d'humor el director teatral Oriol Broggi afirma que ell regalaria el llibre d'autoajuda 'Como sobrevivir en tiempos de crisis...emotiva' "si existís". L'actor Pere Arquillué també opta per 'Incerta glòria" de Joan Sales.

El secretari general UGT, Josep Maria Àlvarez, regalarà 'Comprometeu-vos!' de Stéphane Hessel mentre que el de CCOO, Joan Carles Gallego, la primera novel·la de Raül Romeva, 'Sayonara Sushi'.

El món musical entre lletres

Els Amics de les Arts tenen opcions de tot tipus. El Joan Enric Barceló escull 'El límit exacte dels nostres cossos' de Iolanda Batallé, Ferran Piqué per la biografia d'Steve Jobs, el Dani Alegret 'Habibi' de Craig Thompson mentre que l'Eduard Costa 'Juego de Tronos' George R. R. Martin.

Anna Roig, com que fa poc ha tret un llibre amb il·lustracions, s'ha interessat per aquest gènere i optaria per '¿Quien ama a las Fresas?' de la Clara-Tanit Arqué. El líder de Mishima, David Carabén, regalarà 'Hitch 22' l'autobiografia de Christopher Hitchens, i Pau Debon d'Antònia Font 'Crim de sang' de Sebastià Alzamora.