Les ruïnes d'Empúries viatgen a Grècia

Una exposició a Delfos donarà a conèixer el seu patrimoni arqueològic

Durant la presentació que s'ha fet aquest divendres al MAC-Empúries, el director de l'Institut Cervantes d'Atenes, Eusebi Ayensa, ha subratllat que la mostra és una gran "oportunitat" per donar a conèixer el passat grec de Catalunya a través del jaciment d'Emporion. I ha apuntat que arran de les jornades dedicades a la ciutat amb motiu del seu centenari l'any 2008 que es van celebrar a Atenes, s'ha despertat "un cert interès dels grecs" per conèixer aquest passat. De fet, a la societat grega els interessa destacar la seva etapa d'esplendor, la clàssica, que és la que connecta amb la fundació de l'Emporion, i espera que la mostra serveixi per mostrar la "potència cultural" que és aquest país, a pesar de ser notícia per la profunda crisi econòmica que viu.

La coordinadora del MAC-Empúries, Marta Santos, ha agraït als dos organismes col·laboradors haver-los donat l'oportunitat de mostrar-se en un dels "aparadors més importants" del món grec, com és el museu i jaciment de Delfos. Un lloc "emblemàtic", ha dit, per on passen mig milió de persones cada estiu i per tant una plataforma per atraure nous turistes a Catalunya. Per altra banda, confia que aquesta col·laboració entre els dos jaciments permetrà continuar treballant de forma conjunta ja sigui a nivell de difusió com a nivell científic.

Un total d'onze apartats

La mostra consta de dotze plafons informatius en grec i anglès que descriuen la història d'Empúries i especialment la influència grega en la fundació i evolució de la ciutat. Entre els àmbits tractats, hi ha 'Cultes i santuaris d'Emporion', 'El paisatge funeri' o 'La presència romana i la creació d'una nova ciutat', per citar-ne alguns.

Un cop finalitzi el seu pas pel museu de Delfos, s'espera que pugui exposar-se en altres museus grecs i que pugui veure's a Xipre.