Junquera (CiU) ofereix govern d'unitat a ERC després de fer-la fora del govern

El republicà ha rebutjat l'oferiment del nou batlle i ha assegura que treballaran des de l'oposició

La sala de plens d'Amer ha quedat petita per acollir els veïns que s'han adreçat aquest migdia a l'ajuntament per assistir al ple que votava la moció de censura, presentada el 29 de gener. Els veïns però han respectat escrupolosament la petició del regidor de CiU, Joaquim Orri, que ha estat l'encarregat de dirigir la sessió. Els assistents s'han limitat a aplaudir un cop el nou alcalde ha promès el càrrec.

La moció de censura ha propiciat canvis importants en la composició del govern municipal. Després de les eleccions del 2007, CiU va ser la llista més votada (quatre regidors) però finalment un pacte entre els tres regidors d'ERC, un de Coalició per Amer i els tres regidors d'Independents d'Amer –que s'hi van sumar a darrera hora- va donar l'alcaldia a Xavier Targa (ERC) i un govern en majoria pel poble.

Ara bé, pocs mesos després, Independents d'Amer va trencar aquest pacte i ERC es queda en minoria al govern. Ara, des de l'oposició els líders dels dos partits, Narcís Junquera (CiU) i Joan Güell (exalcalde i líder d'Independents) han impulsat una moció que ha fet fora Targa de l'alcaldia. Històricament aquests dos grups havien estat enfrontats i, fins i tot, CiU havia portat Güell davant els jutjats per sospites d'irregularitats urbanístiques.

Les raons de CiU i Independents són, segons ha verbalitzat Junquera, 'la paralització' del poble, la manca de diàleg, el fet que no s'hagin presentat ni els pressupostos del 2009 i el 2010 o, fins i tot, que no es convoquessin els plens quan estava previst. 'No anem en contra de ningú ni de cap grup, només volem el millor per Amer', ha remarcat Junquera que ha insinuat que la situació 'és tan insostenible' que ha portat a l'ajuntament a fer front a una demanda per més d'11 MEUR, una afirmació que més tard Xavier Targa, l'alcalde censurat, ha negat.

Per la seva banda, Xavier Targa ha afirmat que els arguments que presenten CiU i Independent d'Amer per fer-lo fora de l'alcaldia són 'insuficients' i ha remarcat que 'la moció té un rerefons d'oportunisme polític'. També ha retret a Güell, d'Independents d'Amer, que hagi fet declaracions assegurant que dimitirà però que encara no ho hagi fet. 'Hem treballat per redreçar la situació política i hem creat un clima de pau que ara han trencat amb aquesta moció', ha etzibat Targa als promotors de la moció.

D'altra banda, l'exalcalde i cap d'Independents d'Amer, Joan Güell, ha reconegut que 'no ha estat fàcil' sumar-se a la moció però ha retret al govern sortint 'el menyspreu sistemàtic' vers l'oposició. 'Això ha provocat que quasi de manera involuntària ens acostem a l'altre grup de l'oposició (CiU) des del principi de la legislatura deixant endarrere les desentesa històrica', ha afirmat Güell que ha negat que el pacte CiU-Independents 'sogui per tapar vergonyes'.

Sorprenentment, després de la votació de la moció, el nou alcalde d'Amer ha estès la mà als grups que ara han passat a l'oposició per fer un govern d'unitat. 'Així podrem solucionar tot el que calgui, podrem treballar junts per un únic objectiu: la vila d'Amer', ha dit Junquera. Aquesta proposta però ha agafat a contrapeu a l'alcalde sortint, Xavier Targa, que tot i que ha dit que cal meditar-ho, ha avançat que la proposta 'està fora de lloc' i que la situació actual no és propicia per fer un govern d'unitat.