L'IES La Garrotxa d'Olot aconsegueix l'acreditació de centre d'investigació KNX

És el primer centre educatiu no universitari d'arreu de l'Estat amb aquesta distinció

L'IES La Garrotxa és el primer centre educatiu de Catalunya en tenir aquesta distinció i l'únic centre no universitari a l'Estat amb aquesta acreditació. El KNX és un sistema que permet crear un "llenguatge comú" entre tots els sistemes de control de llum, calefacció, persianes o aire condicionat de cases i edificis. D'aquesta manera, la instal·lació permet transferir les dades que necessiten els diferents components de gestió d'edificis independentment del seu fabricant i s'eliminen els problemes que poden presentar els dispositius aïllats. Una instal·lació que millora l'estalvi energètic de qualsevol edifici i suposa "un pas endavant" en el sector de la domòtica.

Aquest sistema té més de 20 d'experiència en el mercat i actualment s'utilitza a 100 països d'arreu del món. La 'KNX Association' compta amb més de 30.000 empreses instal·ladores associades i 60 universitats que desenvolupen diversos projectes de recerca i investigació amb aquest sistema. A partir d'ara, entre aquests centres col·laboradors anomenats 'ScientificPartners' hi ha l'IES Garrotxa.

En àmbit estatal, l'IES La Garrotxa és el primer centre no universitari de tot l'estat espanyol amb aquesta acreditació. La 'KNX Association' té 77 'ScientificPartners' repartits arreu del món. La majoria d'ells són universitats amb línies de recerca i investigació en el món dels edificis intel·ligents. No obstant això, el centre La Garrotxa mitjançant la col·laboració amb enginyers d''Igetech' en un projecte anomenat MEET, Millora de l'Eficiència Energètica mitjançant el Treball cooperatiu, ha propiciat un nivell de desenvolupament òptim per poder sol·licitar aquesta acreditació.

Aquest títol s'ha tramitat durant la visita que una delegació de l'IES La Garrotxa, l'IES El Palmeral de Orihuela d'Alacant i l'IES Pedro Cerrada d'Utebo de Saragossa han realitzat a la fira internacional 'Light+Building' de Frankfurt. Aquest és el certamen més important d'arreu del món en temes d'il·luminació i edificis intel·ligents.

A part de l'acreditació, per tal de possibilitar el treball en innovació dins el marc de col·laboració amb l'empresa KNX, l'Associació d'Alumnes del centre La Garrotxa, ha signat un acord de col·laboració amb l'empresa 'Igetech Innova SL' que es troba dins el grup 'Wattia'. Amb aquest acord, els estudiants que estiguin involucrats amb projectes sobre l'estalvi energètic i la domòtica podran comptar amb l'ajuda d'enginyers de l'empresa. Per altra banda, el centre proporcionarà totes les dades que s'obtinguin mitjançant l'experimentació real dels nous sistemes dins el centre educatiu. A més, l'acord de col·laboració i l'acreditació permetran que es pugui establir una bona comunicació i un intercanvi d'informació entre universitats i membres de la 'KNX Association'.

Aquesta acreditació serà un pas més dins el projecte MEET, que és un treball de recerca d'innovació destinat a la transferència del coneixement en la formació professional entre diferents centres de Formació Professional de l'estat espanyol. El projecte té com a objectiu fomentar la sensibilitat dels professors i estudiants dels centres docents en els conceptes relacionats amb el medi ambient i amb l'eficiència energètica i l'estalvi.