El 26è Festival Castell de Peralada desafia la crisi amb 16 espectacles

Destaca el 'Don Giovanni' amb la Deutsche Oper de Berlin, el concert de Serrat i Sabina i 'Follies' de Mario Gas

Mateu de Suqué ha remarcat que aquest és "l'any 1 perquè és un repte i un motiu de celebració". "El moment actual ens fa més valents i programem un festival atractiu i creatiu", ha afirmat. En aquest context, ha recalcat que aquest any tot i la crisi i les dificultats "desafien el mal temps i invitant a la Deutche Oper de Berlin per presentar el Don Giovanni que no s'havia fet mai i aquest any es tornaran a tenir les millors veus".

El director del festival, Oriol Aguilà, qui ha desgranat la programació, ha remarcat que Peralada "correspon a una identitat i a unes identitats diverses i no vol renunciar a res i aquest cartell hi respon amb força fidelitat".

El concert inaugural d'òpera serà 'Il trovatore', de Verdi el divendres 20 de juliol a l'Auditori Parc del Castell amb Misha Didyk, Angela Meade, Leo Nucci, Marianne Cornetti, Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, dirigit per Roberto Rizzi-Brignoli.

Entre d'altres concerts d'òpera com Ramon Vargas el 2 d'agost, el 'Java Suite' de Charles el 14 d'agost i la gala lírica Jonas Kaufmann el 22 d'agost, els organitzadors han destacat que "el plat fort" és el 'Don Giovanni', de Mozart el divendres 3 d'agost i el diumenge dia 5 a l'Auditori Parc del Castell. Aguilà ha remarcat que s'estrena a l'Estat la producció de la Deutsche Oper Berlin amb el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana i l'Orquestra de la Deutsche Oper Berlin. "És la gran cita del festival perquè encara no s'havia fet mai a Peralada", ha assenyalat.

Pel que fa a la dansa a l'Auditori Parc del Castell, les actuacions seran les de Sara Baras amb l'espectacle 'La Pepa' el 8 d'agost i el Barcelona Ballet amb Ángel Corella i Chi Cao el 18 d'agost.

Sota l'epígraf l''Estiu musical', s'hi inclouen concerts a l'Auditori Parc del Castell com l'estrena de la gira Serrat i Sabina amb l'espectacle 'Dos pájaros contratacan' el 17 de juliol a l'Auditori; Melody Gardot presentarà 'The absence' el 21 de juliol; l'obra de teatre musical 'Follies', dirigida per Mario Gas i produïda pel Teatro Español es representarà el 27 i 28 de juliol; l'actuació d'Harry Connick Jr. tindrà lloc el 9 d'agost; actuarà un dia després l'Orquesta Buena Vista Social Club Featuring Omara Portuondo i la guanyadora dels Grammy Dionne Warwick ho farà l'11 d'agost.

A l'espai 'Paral·lels' hi ha tres propostes a l'Església del Carme: 'Debussy i Guinovart' amb Albert Guinovart al piano el 4 d'agost, l'actuació de Donna Leon amb les 'Curiositats Venecianes' el 12 d'agost i el Concert Homenatge de Montsalvatge el 20 d'agost.

Així mateix, s'han organitzat les exposicions 'Affiches' de Michal Batory a la Virreina Centre de la Imatge Barcelona; 'La Mirada d'Orfeo', d'Andreas Knapp al Parc del Castell de Peralada i 'Els comtes de Peralada i Mallorca' a la Biblioteca del Castell.

Pressupost

Aguilà ha explicat que el pressupost del festival no arriba als quatre milions d'euros i que és similar al dels anys anteriors. Tot i l'actual situació econòmica, ha destacat que han volgut fer una aposta pel "festival i per la qualitat". "Estem aquí i fem un esforç de contenció, però hem volgut fer una gran aposta dalt de l'escenari", ha afegit.