El pavelló de Fontajau es convertirà en una extensió del Trueta i acollirà malalts per coronavirus

Des de l'Ajuntament l'estan preparant per cedir a Salut

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha anunciat avui que el pavelló de Fontajau s'està adequant com a una extensió de l'Hospital Josep Trueta i es cedirà al Departament de Salut perquè hi pugui adreçar a malalts de coronavirus.

La capacitat serà de 200 llits i s'espera que es pugui posar en funcionament de cares a la setmana vinent. Amb tot, la batllessa no ha volgut donar gaires més detalls i espera que sigui Salut qui ampliï la informació en els propers dies. Aquest nou emplaçament servirà per a reforçar l'Hotel Ibis que ja es fa servir com a hospital de campanya per part del centre hospitalari.

Algunes residències amb positius

La regidora de Drets Socials, Núria Pi, ha explicat que en aquests moments el consistori no disposa de dades exactes dels positius a les residències de gent gran de la ciutat. Amb tot, si que ha apuntat que hi han tres centres dels sis en total que tenen interns contagiats. "Hi han alguns casos però al no poder fer les proves són xifres relatives. El que sí és cert és que les residències amb persones contagiades el seu nombre d'afectats creix cada dia que passa", ha confessat.

El consistori, a més, ha creat noves targetes moneder per a col·lectius amb problemes d'accés a serveis bàsics i demana als municipis del voltant que no enviïn sensesostre al pavelló de Palau-2 i facin "un esforç" per donar-los recursos.

En referència a les persones grans que viuen a casa seva, Pi ha explicat que s'han activat diferents recursos en funció de si tenen xarxa familiar al darrere, viuen soles o bé són dependents. Per exemple, activant voluntaris per treure'ls les escombraries al carrer o dur-los a passejar el gos, amb un servei de suport psicològic per superar l'angoixa o bé, en cas que tinguin la infecció, activant recursos específics.

Un d'aquests, per exemple, ha consistit a traslladar les persones dependents que necessiten hospitalització, però que no es troben en una fase aguda de la malaltia, al sociosanitari de Mutuam.

D'altra banda, la regidora també ha explicat que aquests darrers dies fins a 200 treballadors municipals estan trucant als empadronats de més de 65 anys per saber si es troben bé. O que el servei de càterings a domicili s'ha triplicat d'ençà que va començar el confinament (i que preveuen arribar als 200 àpats a finals d'abril).

Classes a distància

En paral·lel amb el Departament de Salut, l'alcaldessa també ha dit que el consistori està treballant "de manera coordinada" amb el d'Educació, per fer un inventari de totes aquelles famílies de la ciutat que puguin tenir dificultats per reprendre el curs a distància un cop s'acabi la Setmana Santa.

Madrenas ha dit que s'està fent un inventari de totes aquelles que no disposin de prou recursos –per exemple, ordinadors- per mirar de quina manera se'ls pot ajudar. "La Generalitat, els equips docents i els tutors també estan determinant aquestes necessitats; i si el Govern no pot donar-los sortida o trobar una solució, nosaltres ho intentarem", ha afegit, en referència a una possible cessió d'ordinadors.