Girona replantejarà el servei de neteja i recollida d'escombraries després de 22 anys

La renovació del servei serà el primer des de que es va establir l'any 1988

Ahir al vespre el ple de Girona va posar en marxa el compte enrere per a la renovació del servei de neteja i recollida d'escombraries (només de la fracció rebuig) que es va establir el 1988 a través de l'empresa mixta Municipal de Serveis S.A. Segons va justificar el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, amb els anys el contracte establert inicialment ha quedat desfasat i cal afegir ara alguns canvis, el que ha provocat que l'ajuntament decideixi començar de nou, dissoldre l'empresa mixta i decidir, entre tots els grups, quina és la nova gestió de la recollida de residus a la ciutat, que en aquesta ocasió serà l'encarregada de totes les fraccions i també de la neteja de la via pública.

El treball per refer el contracte té dues vessants. Per una banda, els tècnics de l'ajuntament fa mesos que treballen ja en analitzar el funcionament actual del servei per detectar possibles millores. Aquesta exhaustiva informació serà la que haurà d'analitzar la comissió política –formada per tots els grups de l'ajuntament- per decidir en quins condicions convoca un nou concurs per aquests serveis.

L'acord –que comporta la pròrroga forçosa del contracte vigent amb l'empresa mixta fins a la data del nou concurs el febrer del 2011- no va comptar amb el vist-i-plau de CiU que va retreure que l'ajuntament que no portés a aprovació del ple més detalls sobre aquesta comissió política com, segons va indicar el portaveu de CiU, un calendari o uns objectius clars. D'altra banda, el regidor de Medi Ambient, Enric Pardo, va remarcar la importància de l'acord que es prenia ja que, segons va afirmar, el nou contracte que s'estableixi durarà vàries legislatures. A més, haurà de ser la comissió política la que decideixi quin tipus d'empresa –si pública, privada o mixta- s'encarregui de la gestió del servei.

Per la seva banda, l'alcaldessa, Anna Pagans, va lamentar 'que no puguem començar plegats' en l'elaboració del nou contracte. 'Creem una comissió perquè ens sembla que és important per determinar línies d'actuació d'un nou servei en el futur, governi qui governi', va afirmar Pagans.

Picabaralla entre CiU i el PSC

Arran d'una pregunta de CiU sobre l'adjudicació del servei del bar del Teatre Municipal el nivell de tensió entre el PSC i CiU va anar in crescendo. Pel grup convergent, la decisió de l'ajuntament d'adjudicar 'd'urgència' el servei –està previst un concurs definitiu pel mes de març- significa 'adjudicar a dit' el servei. 'Faria un prec especialment als regidors socialistes, que deixin d'actuar amb aquests tics visigòtics com sis tot, ajuntament i ciutat, fos de propietat privada seva', va afirmar el regidor Joaquim Oliva.

Aquestes afirmacions van irar l'alcaldessa, Anna Pagans, que va demanar al regidor que retirés aquestes afirmacions. 'Aquí es fa una política pública i seria un detall per part seva retirar aquestes paraules', va afirmar l'alcaldessa que va dir a Oliva que 'ha fet una acusació molt greu'.

Oliva es va pujar al carro de les peticions i va dir que només retiraria aquestes 'si vostès amb la seva actuació diària desmentissin les meves paraules'. Finalment, Oliva i Pagans van acabar fent les paus i ambdós van retirar les afirmacions. Ara bé, al final del ple, la regidora de Mobilitat, Isabel Salamaña, va reptar als regidors de CiU a du 'qualsevol sospita d'il·legalitat als jutjats'. 'Tenim la sensació que ens trobem a una sala de jutjats, ens sentim fiscalitzats de manera desagradable i els demanaria el màxim respecte personal', va afirmar Salamaña que va reconeixer estar 'molt molesta' per l'actitud de CiU.