Detecten una caiguda del 43% de l'ús d'smartphones pels carrers de Girona des del confinament

El consistori desmenteix que personal municipal reparteixi mascaretes per les cases

L'Ajuntament de Girona ha informat avui que l’ús de dispositius mòbils a la via pública a la ciutat s’ha reduït a gairebé la meitat durant la segona quinzena de març, segons les dades que recull la Unitat Municipal d’Anàlisi territorial (UMAT) del consistori.

Aquesta xifra recull el recompte de mòbils únics (imac) que s’han captat en els punts WIFI que el consistori té actius a la ciutat amb finalitats únicament analítiques. Si la mitjana dels primers 15 dies de març va ser de 139.566 dispositius mòbils al carrer, durant la segona quinzena va disminuir als 79.157, amb una reducció d’un 43,2%. La mostra se centra en el període comprès entre l’1 i el 30 de març d’aquest 2020 i té en compte dades de 18 zones de Girona repartides per diferents barris de la ciutat.

No reparteixen mascaretes

Des del consistori s'ha volgut alertar del fet que algunes persones es fan passar per personal municipal i truquen a cases particulars oferint mascaretes en nom de l’Ajuntament. Treballadors i treballadores municipals estan trucant a totes les persones de més de 65 anys empadronades a la ciutat, per confirmar que es troben bé i detectar possibles necessitats, però en cap cas s’ofereixen productes ni es fan visites a domicili.

Transport urbà gratuït

L’Ajuntament de Girona ha aprovat que a partir de demà el transport públic de la ciutat sigui gratuït per col·laborar així amb els treballadors i treballadores de serveis essencials que utilitzen el bus per moure’s per Girona. En les darreres setmanes s’han pres diverses mesures que afecten el servei de bus urbà, ja sigui a través d’accions enfocades a garantir la seguretat dels passatgers i dels conductors i conductores, com per adaptar l’oferta a la demanda existent, suprimint línies i reduint freqüències. D’aquesta manera s’ha procurat també promoure el confinament i evitar la mobilitat de la ciutadania.

En aquest sentit, a l’inici de l’episodi hi va haver una reducció del 92% dels usuaris habituals d’aquest transport, una xifra que ha arribat fins al 98% aquest dilluns 31 de març. Actualment, segueix utilitzant el bus urbà només un 2% dels poc més de 14.000 usuaris habituals en un dia laborable.

Amb la mesura adoptada avui, l’Ajuntament vol facilitar el moviment a les persones que encara segueixen utilitzant l'autobús, en la línia de la decisió que ha pres la Generalitat de Catalunya. D’aquesta manera, els viatgers no hauran de validar targetes ni bitllets quan pugin al bus, però es mantindran les mesures preventives acordades fins ara, com l’accés al vehicle per la porta posterior o bé limitar l’aforament màxim a un terç de la capacitat total del bus.

Strenes ajornat

En l’àmbit cultural, el festival Strenesha anunciat avui que posposa l’edició d’enguany a causa del coronavirus, i que l’esdeveniment se celebrarà definitivament entre el 26 de juny i l’11 de juliol del 2020. Pel que fa a les entrades, les persones que ja les havien adquirit les podran mantenir per a les noves dates, mentre que qui ho vulgui encara pot comprar entrades online. La programació i tota la informació de l’Strenes es pot consultar al web del festival.

Sancions

Finalment, entre la Policia Municipal de Girona i els Mossos d’Esquadra es van sancionar ahir 73 persones per no complir les instruccions de confinament pel coronavirus.