Els afectats per la hipoteca porten les seves reivindicacions a Madrid

Una quinzena de membres de la plataforma han dormit al ras davant la seu de Bankia per reclamar dacions en pagament i lloguers socials

La decisió d'anar a Madrid s'ha adoptat després de les successives protestes que la PAH ha fet davant la sucursal de Bankia a Girona. En aquesta entitat hi ha diversos afectats per desnonaments a la demarcació, i la plataforma no ha deixat de reclamar als directius que intercedeixen per evitar que les famílies es quedin al carrer i "afrontant un deute de per vida", explica Afuera.

"Com que els responsables de diverses oficines de Girona ens van dir que les decisions sobre aturar desnonaments, pactar dacions o lloguers socials i condonar deutes es prenen a Madrid, doncs cap a Madrid falta gent!", concreta la portaveu de la PAH. Aquest dimarts a la tarda, tretze membres de la plataforma van agafar un avió i, al vespre, es van plantar amb sacs de dormir davant la seu de Bankia, situada al peu de les torres Kio.

Els afectats han passat la nit al ras. Durant la matinada, Afuera ha explicat que s'han apropat entre sis i set cotxes de policia, però que l'actitud dels agents ha estat pacífica. "Ben al contrari dels que han vingut aquest matí, que han amenaçat amb multar-nos amb 3.000 euros i ens han instat a dispersar-nos", explica la portaveu de la PAH.

Els membres de la plataforma gironina també han rebut el recolzament de la PAH de Madrid. "Ens han portat cafè i entrepans", ha concretat Marta Afuera. Els afectats porten senyals d'STOP -per reclamar que s'aturin els desnonaments- i també han desplegat una pancarta on es llegeix: 'Plataforma Afectats per la Hipoteca. Sí, es pot!'.

Parlar amb els seus responsables

L'objectiu de la PAH de les comarques gironines és poder entrar a la seu de Bankia i parlar amb algun dels seus responsables. "Si cal, demanarem una entrevista amb el mateix Rodrigo Rato, el seu president", ha assegurat Afuera. I ha afegit: "El que volem és instar-los a què obrin la porta a condonacions de deute, dacions en pagament i lloguers socials per a aquells qui poden perdre la casa", indica la portaveu.

Marta Afuera ha precisat que la intenció és passar una segona nit al ras davant la seu de Bankia i, demà, tornar cap a Girona. "El que fem és dormir al carrer per simbolitzar la situació que viuen milers de famílies, i perquè la majoria no ens podem permetre ni un alberg", precisa la portaveu.

Precisament, la PAH de les comarques gironines ja ha denunciat que la setmana vinent -en concret, el dilluns 23- es preveu portar a terme un nou desnonament, en aquest cas d'un veí de Salt (Gironès). La portaveu també ha afegit que van decidir volar fins a Madrid, en comptes d'agafar un tren perquè, "encara que sembli estrany", aquesta opció els sortia més econòmica.