El 'Girona, Temps de Flors' comptarà amb un festival 'a cappella'

El Girona a cappella Festival neix amb la intenció d'esdevenir "un referent al sud d'Europa"

Els visitants de l'exposició 'Girona, Temps de Flors' poden veure's sorpresos en aquesta edició per les actuacions de música 'a cappella' que es repartiran per diversos racons de la ciutat amb motiu de la mostra. Part de la programació quedarà integrada en el recorregut de l'exposició, amb actuacions curtes i continuades que pretenen aportar dinamisme i fluïdesa. Els Jardins dels Alemanys o els de la Majordoma seran alguns dels escenaris on actuaran els grups, tot i que també cantaran en altres punts com el Mercat del Lleó, el Centre Cultural La Mercè, el restaurant d'Els Jardins de la Mercè, el Caixa Fòrum Girona, la Casa de Cultura i el pati de la Diputació. D'altra banda, algunes de les actuacions seran gratuïtes i d'altres, de pagament.

El festival vol donar cabuda a artistes catalans però també estrangers, ja que vol apostar per la internacionalització. També pretén ser una plataforma per als nous creadors, perquè trobin en aquest esdeveniment un "al·licient que els ajudi a evolucionar la seva obra", segons l'organització. Sigui com sigui, el denominador comú dels que hi actuen pretén ser la qualitat, "sens dubte el criteri principal a l'hora d'escollir els artistes".

Són sis els grups que actuaran en aquesta primera edició del festival. Un és The Earth Angels, un conjunt vocal del gènere 'doo-wop' format a Barcelona, i que ha aconseguit un cert reconeixement als Estats Units. També hi actuarà el sextet d'Ucraïna Mansound, la formació 'a cappella' més reconeguda als països de l'antiga Unió Soviètica. Un altre dels participants serà The Hanfris Quartet, amb membres de Mataró, Barcelona i Sant Feliu de Llobregat. En un campionat celebrat a Múrcia el 2011 van ser escollits els millors de l'Estat en la categoria de quartets 'barbershop' masculina.

Hi cantaran també Les Sixters, un sextet vocal de noies de les comarques gironines que, amb un segell "molt personal", treballen per descobrir nous llenguatges i oferir propostes innovadores. Un altre dels participants és el grup Singfònics, compost per una trentena de cantaires de Terrassa d'entre 16 i 23 anys. Finalment, el Cor de Cambra de la Diputació de Girona també actuarà en aquest festival. D'altra banda, el 19 de maig es farà a la Casa de Cultura un taller de gospel i música espiritual a càrrec de Moisès Sala, director de The Gospel Viu Choir. El curs culminarà amb una actuació dels participants.

Els impulsors asseguren que ni a Catalunya ni a l'estat espanyol existeix cap altre festival 'a cappella' d'aquestes característiques, tot i que sí que n'hi ha diversos a Europa i als Estats Units.

Un pressupost de 15.000 euros

El Girona a cappella Festival està impulsat per l'Associació Fringe, que entre altres iniciatives organitza el Festival Emergent, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Girona. Arrenca amb un pressupost "modest" de 15.000 euros, tal com ha admès Marquès, dels quals 10.000 provenen del consistori i la resta, d'inversors privats -també han comptat amb col·laboracions com per exemple en l'elaboració del web.

Els impulsors esperen que en el futur pugui esdevenir un festival de quinze dies amb 'master-class', cursos i altres activitats com un concurs universitari a la UdG a l'estil dels que proliferen als EUA. Tal com ha valorat l'alcalde, Carles Puigdemont, el festival neix amb una "vocació de permanència i d'arrelar a la ciutat". També ha reconegut que tot i que juga "sobre segur" perquè aprofitarà el públic del 'Girona, Temps de Flors', té un cert "risc" perquè es tracta d'una proposta "innovadora i original".