Frit Ravich presenta un ERTO pel coronavirus que afecta tota la plantilla de 990 treballadors

Les línies de negoci d'hostaleria i impuls han quedat pràcticament a zero

  • ACN
    Fotos: ACN
  • ACN
    Fotos: ACN

L'estat d'alarma pel coronavirus, que ha suposat el tancament del petit comerç i l'hostaleria, ha portat l'empresa de Maçanet de la Selva, Frit Ravich a presentar un ERTO. L'empresa, que ja ha entrat l'expedient telemàticament, el justifica per causes productives, perquè el seu sector –l'alimentari- és un dels que es considera essencial mentre duri el confinament pel coronavirus.

L'ERO temporal, que ja s'ha acordat amb el comitè, afectarà tota la plantilla –en total, 990 treballadors- a qui se'ls reduirà la jornada en un 50%. L'expedient es començarà a aplicar a partir d'aquest dimecres 1 d'abril i tindrà vigència fins a finals de juny.

Segons concreta la directora general de Frit Ravich, Judith Viader, s'ha decidit fixar aquest termini de tres mesos "per precaució". També tenint en compte que el producte de Frit Ravich té part "d'estacional", i que les vendes que es fan a l'estiu –sobretot, al sector turístic- són "importants" per a l'empresa. En cas que l'estat d'alarma per la covid-19 s'aixequi abans, però, la directora general ja avança que també ho farà l'afectació de l'ERO.

Viader ha volgut agrair la comprensió del comitè a l'hora de negociar l'expedient. La directora general destaca, a més, que l'ERTO s'ha decidit aplicar de manera "solidària"; és a dir, que afectarà tothom per igual, i no només els treballadors de les línies i branques de negoci que s'han vist més tocades. "S'aniran fent torns rotatius, tant a fàbrica com a oficines, amb l'objectiu que ningú vagi al 100% a l'atur", concreta.

De les branques de negoci que té Frit Ravich, les que s'han vist més afectades per l'estat d'alarma són les de l'hostaleria i la compra per impuls. És a dir, bars, restaurants, hotels, botigues de llaminadures... Representen entre el 40 i el 50% de la xifra total de negoci, i s'han vist reduïdes pràcticament a zero. I si bé les vendes a supermercats i grans superfícies han augmentat, no ho han fet prou com per poder equilibrar la balança.

"Hem decidit presentar un ERTO per garantir el futur de l'empresa i de totes les famílies que en formen part", diu Viader. La directora general destaca que, de fet, tot l'equip de Frit Ravich ja és en si "una gran família", i que un cop passi l'estat d'alarma, "la voluntat és tornar a la normalitat absoluta i proporcionar bons moments tant als nostres clients com als nostres consumidors".

4.800 referències i 251,5 MEUR

Frit Ravich va tancar l'exercici facturant 251,5 MEUR. La firma gironina compta amb un catàleg de 4.800 referències, entre les quals destaquen les patates, llaminadures i snacks. D'aquestes, 800 són pròpies (i la resta, d'altres marques que distribueixen).

Abans d'entrar en vigor l'estat d'alarma, Frit Ravich produïa setmanalment 73,9 tones de patates xips, 38,4 tones d'snacks i crispetes i 215,3 tones de fruits secs. A més, des del seu centre logístic de Maçanet de la Selva, diàriament l'empresa preparava 5.100 comandes i operava 290 rutes arreu del territori estatal, on arribava a 50.000 punts de venda (repartits entre els diferents canals).

Actualment, Frit Ravich té 37 delegacions comercials repartides per tot Espanya, illes Balears i Canàries. El 5% de la seva facturació s'exporta i es ven a 20 països diferents.