Un de cada quatre catalans porta una vida sedentària i no fa cap esport

Girona acull una caminada popular com a acte central del Dia Mundial de l'Activitat Física a Catalunya

Sota la premissa que l'activitat física és fonamental per a la promoció de la salut Govern, Ajuntament de Girona, Diputació, Universitat de Girona i esportistes de la mà de diverses entitats impulsen durant 15 dies activitats amb motiu del Dia Mundial de l'Activitat Física. L'acte central serà una caminada popular el proper 19 d'abril que recorrerà la ciutat de Girona amb diversos punts de sortida i arribada al Parc del Migdia.

El 2011 66.356 persones van participar en algun dels 272 actes organitzats per reivindicar l'esport i l'activitat física com a pràctica saludable arreu de Catalunya. L'objectiu és fer créixer encara més el nombre de persones implicades aquest 2012. El director del Servei Regional de l'Agència de Salut Pública a Girona, Lluís Picart, ha explicat que calculen que de persones que moren cada any a Catalunya, el 5,5% ho van per causes relacionades amb el sedentarisme. La majoria, el 4,8% d'aquests, són per patologies vinculades amb l'obesitat.

Paral·lelament, han detectat que des del 2002 i fins a aquest any ha incrementat el nombre de persones que no fan cap tipus d'activitat física. Concretament, el 26% dels catalans són sedentaris. En el cas de les comarques gironines ho són el 18,8%, menys que la mitjana. "Aquesta xifra fa que ens plantegem fer accions perquè la vida quotidiana i els estils de vida siguin més saludables i la gent incorpori hàbits saludables", ha exposat Picart.

El Dia Mundial de l'Activitat Física se celebra cada 6 d'abril des del 2002 a tot el món i Catalunya és pionera a l'Estat a impulsar-la i participar-hi amb diverses iniciatives durant el període comprès entre el 6 i el 22 d'abril. L'objectiu és sensibilitzar la població de la importància de ser actius, amb l'argument que la salut i la qualitat de vida estan íntimament relacionades amb la pràctica de l'activitat física. Dirigit tant a infants i adolescents, com a adults i a gent gran, la iniciativa de caràcter mundial vol fomentar que la ciutadania es mogui amb el missatge 'Acumula 30 minuts d'activitat física cada dia', seguint les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS).

A banda de la caminada popular, del 16 al 22 d'abril, hi haurà diverses activitats gratuïtes organitzades per diferents entitats que es poden consultar a la web de la Càtedra de Promoció de la Salut. El Dia Mundial de l'Activitat Física (DMAF) està impulsat per Agita Mundo (Xarxa Mundial per a la promoció de l'activitat física), que va celebrar-ne la primera edició a Sao Paulo (Brasil) amb el suport de l'OMS, que qualifica el Dia com a essencial en la lluita contra el sedentarisme. Agita Mundo aconsegueix, any rere any, aglutinar en aquesta jornada al voltant d'uns 6.700.065 participants en 3.700 esdeveniments celebrats a 30 països de tot el món (com ara Estats Units, Brasil, Finlàndia o l'Índia).